Tineke Bahlmann nieuwe bestuursvoorzitter Stichting Max Havelaar

15/04/2009 12:27

Stichting Max Havelaar

Tineke Bahlmann nieuwe bestuursvoorzitter Stichting Max Havelaar

Anneke van Dok neemt na zes jaar afscheid van succesvol keurmerk

Tineke Bahlmann is de nieuwe bestuursvoorzitter van Stichting Max Havelaar. Zij neemt daarmee het stokje over van Anneke van Dok die de voorzittersfunctie de maximale termijn van zes jaar bekleedde.

Tineke Bahlmann (1950) is deeltijd hoogleraar bedrijfseconomie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1 april 2009 bekleedt zij de functie van voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Daarnaast is zij onlangs voorgedragen als overheidscommissaris bij ING. Als bijlage is een uitgebreid CV toegevoegd.

Als bedrijfseconoom weet Tineke Bahlmann hoe belangrijk eerlijke handelsvoorwaarden zijn: "Handel is een zeer belangrijke motor voor armoedebestrijding en empowerment in ontwikkelingslanden. Om ervoor te zorgen dat boeren ook daadwerkelijk op een duurzame manier kunnen profiteren van handel, is een aantal garanties in de handelsketen noodzakelijk."

Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade garandeert dat producten verhandeld zijn volgens eerlijke handelsvoorwaarden en voldoen aan strenge milieueisen. Op basis van deze voorwaarden kunnen boerengemeenschappen investeren in verdere milieuverbeteringen en sociale projecten als onderwijs en gezondheidszorg.

Tineke Bahlmann: "Dat is People and Planet by Profit. Ik wil er als bestuursvoorzitter graag aan bijdragen dat het Max Havelaar keurmerk de groei van de laatste jaren kan doorzetten, zodat steeds meer boeren profiteren van eerlijke handel."

De overige bestuursleden en de werknemers van Stichting Max Havelaar namen 14 april 2009 afscheid van Anneke van Dok. Van Dok was burgemeester in Diemen en Velsen voordat zij in 1994 werd beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken in het eerste Paarse Kabinet. In die functie werkte zij o.a. aan een exportpakket voor ontwikkelingslanden en aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Na haar staatssecretariaat was Van Dok burgemeester van Vlissingen.

In de bestuursperiode van Anneke van Dok is de omzet onder het keurmerk meer dan verdubbeld. Anneke van Dok: "Het gaat goed met het Max Havelaar keurmerk en ik ben er trots op daar mijn bijdrage aan geleverd te hebben als bestuursvoorzitter. De kansen voor het keurmerk zijn groot, ook in de huidige economische recessie. Ik wens mijn opvolger Tineke Bahlmann veel succes."

BIJLAGE CV Tineke Bahlmann

Tineke Bahlmann

Persoonlijk

Naam: prof. dr. Tineke Bahlmann

Geboortejaar: 1950

Nationaliteit: Nederlandse

Huidige functie

Werkzaam bij: Commissariaat voor de Media

Functie: voorzitter

Bij bedrijf sinds: 2004

Opleiding

Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit

Bedrijfskunde (Doctoraat) Universiteit van Tilburg

Loopbaan

2004-heden: lid Commissariaat voor de Media

1991-heden: hoogleraar Universiteit Utrecht

2000-2003: directeur strategie Rabobank Groep

1981-1992: universitair (hoofd) docent bedrijfseconomie, juridische faculteit Erasmus Universiteit

Commissariaten/bestuursfuncties

Huidige:

lid raad van commissarissen ING (voorgedragen door overheid)

lid raad van commissarissen Nedap

lid bestuur SIOO

lid raad van bestuur de Baak

lid van bestuur MVO Nederland

lid van de raad van toezicht Toneelgroep Amsterdam

lid van de raad van toezicht Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Vorige:

lid raad van commissarissen Triodosbank

lid raad van commissarissen Deloitte

e.a.





http://www.maxhavelaar.nl