Leefbaar Rotterdam


woensdag, april 15, 2009

Veiligheidsindex 2009: Rotterdam onveiliger

De vandaag gepresenteerde veiligheidsindex laat zien waar Leefbaar Rotterdam al bang voor was; Rotterdam is een stuk onveiliger geworden. Dit is voor het eerst sinds de introductie van de index in 2002. In meer dan de helft van de Rotterdamse wijken daalde de Veiligheidsindex.

Sinds de veiligheidsindex in 2002 werd geĂŻntroduceerd, is het niet eerder voorgekomen dat de score slechter is dan een jaar eerder. Vorig jaar scoorde Rotterdam een 7,3 en dit jaar een 7,2. De achteruitgang lijkt niet zo schokkend, maar bij nadere bestudering is er beslist een zorgwekkende trend waarneembaar. Een trend waar Leefbaar vorig jaar al voor waarschuwde. Het aantal wijken waar de situatie verslechterde steeg van 21 vorig jaar naar 31 dit jaar. Een triest record. Van de tien probleemwijken uit 2006, die volgens de collegedoelstellingen beter zouden moeten worden, zijn er maar drie verbeterd en zijn er maar liefst vijf verder gedaald. Op een totaal van zestig wijken zijn er maar 15 enigszins gestegen.

Op deelgemeenteniveau is de Veiligheidsindex ook bepaald geen goed nieuws voor het college. Delfshaven tuimelt van en 6,5 naar een 5,9 en Kralingen Crooswijk gaat van 7,4 naar een magere 6,8. Het centrum was al niet best met een 4,8, maar het kon kennelijk nog slechter; een 4,6 werd nu behaald. Het enige lichtpuntje in de Veiligheidsindex 2009 is de lichte stijging van de deelgemeente Prins Alexander. Deze deelgemeente steeg van een 8,3 naar een 8,7. Alle overige deelgemeenten zijn gedaald of in het geval van Feijenoord, IJsselmonde en Hillegersberg gelijk gebleven.