Gemeente Assen


Gezondheidsbureau voor ouderen in Assen

Assen, 15 april 2009

Begin 2010 start de gemeente een tweejarig experiment om ouderen via een gezondheidsbureau gezond en actief te houden. Dit staat in de Gezondheidsnota 2009-2012. De Seniorenraad kwam met het idee naar de gemeente.

Uit landelijk onderzoek blijkt namelijk dat veel ouderen vereenzamen en vaak niet geneigd zijn hulp te zoeken bij medische of psychische problemen. Sommige mensen vragen helemaal geen hulp. Zo blijven de problemen bestaan of verergeren zelfs.

Het gaat om een laagdrempelige voorziening waarin wordt samengewerkt tussen bestaande gezondheidszorginstellingen in Assen, zoals huisartsen, Icare, en de GGD en de stichting Welzijn Ouderen. Het bureau doet een globale gezondheidscheck en geeft leefstijladviezen. Verwijzing naar gespecialiseerde instellingen is ook mogelijk.

Het bureau is er voor iedereen, maar richt zich met name op ouderen met lage inkomens, alleenstaanden en ouderen die minder zelfredzaam zijn.

Het bevorderen van een sluitend en toegankelijk systeem van gezondheidsvoorzieningen voor alle inwoners is een van de doelen van de nieuwe Gezondheidsnota. Daarnaast wil de gemeente gezond gedrag en een gezonde leefstijl bevorderen. Valpreventie en het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren krijgen meer aandacht.

Ten slotte worden bij de verdere ontwikkelingen van de stad de gezondheidsaspecten nadrukkelijker bekeken. De gemeente wil daarmee bijvoorbeeld voorkomen dat scholen en kindercentra in de buurt van drukke wegen komen te liggen. Omdat er steeds meer zorgen zijn over de gezondheidseffecten van het binnenmilieu, gaat de gemeente dit voor 2011 dit bij alle scholen in kaart brengen.

De gemeenteraad spreekt zich in mei uit over het voorstel. Voor het gezondheidsbureau wordt eenmalig een investering gedaan van 100.000. Dit bedrag is deels afkomstig uit het gereserveerde bedrag van het gezondheidsbeleid en deels uit de reserve Wmo.