Dienstenbond CNV

Nieuws

15 april 2009

Principe-akkoord Sociaal Plan Rabobank Vastgoedgroep

Rabobank Vastgoedgroep en CNV Dienstenbond hebben een principe-akkoord bereikt over een Sociaal Plan, dat loopt tot 1 april 2010, met een optie voor verlenging. Het principe-akkoord leggen wij met een positief advies aan u voor. Lastige onderhandelingen hebben tot dit resultaat geleid.

Rabo Vastgoed wilden in eerste instantie medewerkers 3 maanden in de gelegenheid stellen om een andere baan te zoeken of ze een zak geld mee geven, ter vrije keuze. Nu is de zoekperiode 6 maanden plus de fictieve opzegtermijn minus 1 maand, ingaande op de 1e van de maand volgend op boventalligheid. De medewerker kan ervoor kiezen de zoektermijn met 2 maanden te verlengen tegen verlaging van de beëindigingvergoeding van 2 maanden.

CNV Dienstenbond vond het belangrijk dat medewerkers geholpen worden met het zoeken van ander werk. Maar daarnaast ontvangt de medewerker een beëindigingvergoeding. Deze wordt berekend op basis van de oude kantonrechtersformule. Rabobank Vastgoed wil oorspronkelijk de beëindigingvergoeding berekenen op basis van de nieuwe kantonrechtersformule. Vooral voor jonge medewerkers zou dat ongunstig uitpakken. Voor de berekening van de beëindigingvergoeding wilde Rabo Vastgoed dat als grondslag voor het brutomaandloon gold het bruto-maandsalaris inclusief atv-toeslag en vakantietoeslag. Wij hebben afgesproken dat daarin ook meetellen het persoonlijk budget en de vakantietoeslag. De hypotheekrentekorting zal minimaal voor 12 maanden worden meegenomen in de berekening.

Rabo Vastgoed wilde oorspronkelijk dat medewerkers naar keuze outplacement kregen aangeboden voor een periode van 6 maanden. Dus langer dan hun voorgestelde zoekperiode. Vakorganisaties hebben nu bereikt dat de zoekperiode en periode van outplacement gelijk lopen. Ook hebben wij daarbij afgesproken dat medewerkers dan zijn vrijgesteld van werk , maar dat het dienstverband blijft bestaan. De oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden blijven van kracht met een aantal aanvullende bepalingen.

Ook heeft CNV Dienstenbond kunnen afspreken dat de boventallige medewerker recht heeft op een mobiliteitsbijdrage van 1500 euro netto. Rabo Vastgoed betaalt alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten voor opleiding en/of begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap. Op die manier kunnen medewerkers er ook voor kiezen zelfstandig te worden Tevens is afgesproken dat een medewerker na aanzegging van boventalligheid herplaatst kan worden in een passende functie. Boventallige medewerkers hebben bij gelijke geschiktheid voorrang. De medewerker die intern herplaatst kan aanspraak maken op het Sociaal Plan.
Als er extern een functie gevonden wordt binnen de zoekperiode, wordt 50% van de resterende maanden zoekperiode uitgekeerd als extra beëindigingvergoeding. Tot 2 jaar na datum boventalligheid heeft de medewerker, bij gelijke geschiktheid, voorrang op vacatures. Er zijn ook nog afspraken over studieschulden ( deze worden kwijtgescholden) en verlofsaldi ( deze worden uitgekeerd) gemaakt. De overige secundaire arbeidsvoorwaarden worden verondersteld te zijn afgekocht met de beëindigingvergoeding.

Om een en ander goed te laten verlopen worden er 2 commissies ingesteld, bestaande uit werkgevers en werknemersvertegenwoordigers en een onafhankelijke voorzitter. Er is een plaatsingscommissie die als taak heeft om te bemiddelen bij geschillen over passendheid van de functie. Daarnaast is er een toetsingscommissie die toeziet op de zorgvuldige uitvoering en interpretatie van het Sociaal Plan. Beide commissies geven bindende adviezen.

Uitgangspunten voor vakorganisaties voor de onderhandelingen over het Sociaal Plan was dat medewerkers bemiddeld worden van werk naar werk en dat de faciliteiten terecht zou komen bij de mensen, die het nodig hebben. Gelet op bovenstaande afspraken en verbeteringen, die wij hebben kunnen realiseren gedurende de onderhandelingen, vinden wij dat u deze uitgangspunten terug kunt vinden in dit Sociaal Plan. Daarom leggen wij het ook met positief advies aan u voor. U kunt tot 24 april 2009 middels bijgaand reactieformulier of via
secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl stemmen over het principe-akkoord. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga, 023- 56 51 052 of i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl.