TNO

15 april 2009

5 miljoen euro voor vervolgprogramma Afvang, Transport en Opvang van CO2

Op 15 april 2009 ontving Jan Mengelers, voorzitter van de TNO Raad van Bestuur, namens de CATO-2 Werkgroep uit handen van minister Van der Hoeven van Economische Zaken een cheque van 5 miljoen euro. Het bedrag is bedoeld voor het CATO-Programma. CATO staat voor CO2 Afvang, Transport en Opvang.

In de werkgroep hebben TNO, ECN, UCE, E.ON, Shell, Energy Valley en de overheid (projectdirectie CCS) zitting. TNO heeft hierin de coördinerende rol en zal dat ook in het consortium vervullen.

CATO-2 heeft de ambitie om in 5 jaar tijd de Nederlandse initiatieven op het gebied van Carbon Capture and Storage (CCS) te ondersteunen. Dit moet leiden tot een versnelling van de implementatie van CCS-technieken die helpen bij het halen van de Nederlandse doelstellingen voor CO2-reductie. Verder moet CATO-2 de kosten van CCS reduceren en de leidende kennispositie van Nederland op het gebied van CCS versterken. Met de overheidsbijdrage van 5 miljoen euro kan het consortium formeel van start. Er loopt nog een tweede aanvraag bij de overheid van 42 miljoen euro om het programma in zijn geheel uit te voeren.

Het consortium wordt gesteund door bijna 40 partners: industrie (waaronder E.ON, RWE, Shell), MKB, kennisinstellingen, NGO's en publieke organisaties (diensten en overheden). De financiering van het consortium is 50% overheid en 50% door de partners, waarbij het totaalbudget bijna 95 miljoen euro is.

drs. H.J.M. (Henk) Pagnier
030 256 46 06