Openbaar Ministerie


Overtreding huisverbod voor eerste maal voor Utrechtse strafrechter

15 april 2009

Een 35-jarige man uit Utrecht is woensdag door de Rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 6 weken gevangenisstraf, waarvan 3 weken voorwaardelijk voor het overtreden van een huisverbod, de mishandeling van zijn echtgenote en de vernieling van een ruit op het politiebureau. De rechter achtte de drie feiten wettig en overtuigend bewezen.

Op de supersnelrechtszitting bleek dat na een woordenwisseling met zijn vrouw, hij zijn vrouw op het hoofd had gestompt en aan haar haren had getrokken. De Utrechtse burgemeester heeft hem daarna een huisverbod opgelegd. Sinds 1 januari 2009 kan een burgemeester deze bestuursrechtelijke maatregel opleggen. Overtreding van een huisverbod wordt echter niet bestuursrechtelijk afgehandeld, maar door de strafrechter. De man is in de periode van het huisverbod minstens drie keer in zijn huis geweest hetgeen hem uitdrukkelijk verboden was.

De man bekende op zitting de drie feiten, maar zei dat hij zijn vrouw niet met de vuist geslagen, maar `een tikkie op het hoofd' gegeven had. De officier geloofde dat niet. "Uit de medische verklaring blijkt duidelijk dat u met kracht op het hoofd heeft geslagen. U heeft uw partner niet te mishandelen. Thuis moet je je veilig kunnen voelen," aldus de officier van justitie.

De vrouw heeft inmiddels de echtscheiding in gang gezet. Omdat de man een geestesziekte heeft, eiste de officier toezicht van de reclassering. Ook de vordering voor het vernielen van de ruit die door de politie was ingediend, werd grotendeels toegewezen.