Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Vandaag 180 panden erbij op de gemeentelijke monumentenlijst

230 panden in Oud-West gemeentelijke monument

15 april 2009

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West heeft vandaag 180 panden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Dit brengt het totaal aantal panden met een gemeentelijke monumentenstatus in Oud-West op 230.

Portefeuillehouder Yvonne Lammers: "Ik ben blij dat er zoveel panden die kenmerkend zijn voor Oud-West behouden blijven. En ik hoop dat mensen inzien dat door plaatsing van deze panden op de gemeentelijke monumentenlijst, een stukje historie van Oud-West Amsterdam voor het nageslacht behouden blijft."

Beschermde plekken

Doordat de panden op de gemeentelijke monumentenlijst staan, is bij voorbeeld het Da Costapleintje grotendeels beschermd maar ook vrijwel alle panden op het WG-terrein en het voormalig trafogebouw in de 1ste Helmersstraat. Hetzelfde geldt voor de mooie oude villa's rond het Vondelpark en een aantal panden van Cuypers, de bouwer van het Centraal Station en het Rijksmuseum.

Fondsen

Dit jaar zal in stadsdeel Oud-West een fonds worden opgericht waaruit eigenaren van een gemeentelijk monument een financiële bijdrage kunnen krijgen voor de restauratie en onderhoud van hun pand. Verder kunnen zij voor dit doel ook een laag renterende lening aanvragen bij de centrale stad.

---