Siemens

Persbericht

0904.178

Den Haag, woensdag 15 april 2009

Software behoudt het overzicht bij Ethernet

De Siemens-divisie Industry Automation heeft haar Sinema (Simatic Network Manager) softwaretools voor de efficiënte planning, simulatie, configuratie en projectering van industriële communicatienetwerken uitgebreid met de netwerk management software Sinema Server. Met deze Sinema Server kunnen Ethernet netwerken, zoals Industrial Ethernet of Profinet, worden gediagnosticeerd en gevisualiseerd. Netwerkactiviteiten worden doorlopend in een logboek vastgelegd en aan de gebruiker voor verdere analyse en verwerking ter beschikking gesteld. Daarnaast kan men met de software ook snel op storingen of kritische situaties reageren.

Sinema Server bewaakt op het netwerk aangesloten automatiserings- en netwerkcomponenten, zoals Industrial Ethernet Switches en Industrial Wireless LAN Access Points. De automatiserings- en netwerkcomponenten en hun netwerk parameters worden automatisch via Auto Discovery gedetecteerd. Vervolgens genereert de software hieruit de netwerktopologie en statistieken. Deze worden vervolgens grafisch op webpagina's weergegeven en kunnen door de gebruiker indien nodig worden uitgebreid met additionele diagnosebeelden. De gebruiker heeft vanaf elke willekeurige computer in het netwerk toegang tot de webpagina's van de Sinema Server. De toegang is beschermd door het HTTPS-protocol en kan aanvullend worden beveiligd met authentificatie via een wachtwoord. Meerdere gebruikers kunnen tegelijkertijd informatie oproepen, onafhankelijk van hun plaats in het netwerk.

Tijdens bedrijf vraagt Sinema Server cyclisch gegevens van de ethernet deelnemers op en meldt alarmen uit het netwerk. Wijzigingen in het netwerk, storingen of de beschikbaarheid worden in een logboek vastgelegd en in een database gearchiveerd. Deze informatie kan door de gebruiker voor netwerkdocumentatie en -analyse worden gebruikt. Hiervoor zijn report functies met individueel instelbare frequenties beschikbaar. De software beschikt tevens over een e-mail client en een OPC-server voor het doorsturen van netwerkgegevens en -alarmen aan andere systemen. Sinema Server kan eenvoudig worden geïntegreerd in HMI (Human Machine Interface) en visualiseringssystemen zoals SIMATIC WinCC. Zo kan de operator van een automatiseringsinstallatie ook de communicatie bewaken.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation, Robert Jan de Leede Tel: (070) 333 1603
E-mail: robert-jan.de.leede@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo