Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kennis en innovatie cruciaal voor toekomst agrosector

14 apr 2009

Onderdeel: LEI

De schaalvergroting in de agrarische sector wordt mogelijk vertraagd door de economische recessie, maar zal op termijn stevig doorzetten. Technologische vernieuwing biedt kansen om aan de toenemende maatschappelijke eisen te voldoen. Dat is het beeld dat naar voren komt uit twee studies van Wageningen UR, die op 14 april worden aangeboden aan het ministerie van LNV.

De studie De agrarische sector in Nederland naar 2020: perspectieven en onzekerheden laat zien dat het aantal bedrijven en arbeidskrachten verder afneemt. De bedrijven die overblijven worden groter. Dat geldt niet alleen voor de toelevering, verwerking en distributie, maar ook voor de primaire land- en tuinbouw. Toch zal het ook in 2020 vrij uitzonderlijk zijn dat (primaire) productiebedrijven een groot aantal werknemers hebben.
De interne markt en het bijbehorende Europese landbouwbeleid zijn belangrijke randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de exportgerichte sector. Kennis en innovatie zijn cruciaal om de concurrentiepositie te versterken. Verder is het gewenst dat overheden het ruimtelijk en investeringsbeleid zo inzetten dat de economisch noodzakelijke schaalvergroting op een verantwoorde en duurzame manier wordt gefaciliteerd.

Technologie biedt kansen
Het rapport Technologische verkenningen agrosector toont kansen voor nieuwe ontwikkelingen in de agrarische sector. Deze kunnen bijdragen aan het voorkómen of verminderen van schadelijke effecten van agrarische productie. Wereldwijd zijn er drie hoofdstromen in technologie te onderkennen: genomica, nano- en microtechnologie en ICT, met een veel breder doelgebied dan de landbouw. Veel ontwikkelingen uit die hoofdstromen worden toegepast in de bio-based economie, in precisielandbouw, robotica, sensortechnologie, aquacultuur, ketens en logistiek, maatwerkproductie, etc. en in het voorkómen van milieu- en gezondheidsproblemen die agrarische productie met zich mee zou kunnen brengen.
De wijze waarop bestaande instituties met technologie om gaan en het gebrek aan maatschappelijke acceptatie belemmeren de ontwikkelingen in de agrosector. Vaak is positief beleid noodzakelijk om een technologie inderdaad door te laten breken.

Rapport 2009-021 De agrarische sector in Nederland naar 2020; perspectieven en onzekerheden
Rapport Technologische Verkenningen Agrosector