Vrouwen groter risico op hartaanval dan mannen

15/04/2009 13:41

Edelman

Diagnose hartaanval nog vaak te laat gesteld

Amsterdam, 15 april 2009. De verschijnselen van een hartaanval bij vrouwen zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. Artsen stellen de diagnose daardoor meestal (te) laat, zo blijkt uit onderzoek. De standaardtests die stolsels in de bloedvaten aan het licht moeten brengen werken vaak niet bij vrouwen. Vrouwen moeten extra alert zijn bij plotselinge duizeligheid, misselijkheid, ongewone vermoeidheid, zweten en bij de karakteristieke pijn op de borst. Dit en meer blijkt uit het artikel 'De gids voor een gezond hart' dat, in het kader van de Hartweek, verschenen is in het aprilnummer van Reader's Digest.

Onwetendheid is één van de grootste boosdoeners van hart- en vaatziekten. Onwetendheid van de patiënt, maar soms ook van het medisch personeel. Onderzoek uit 2004 laat zien dat slechts één op de vijf artsen weet dat jaarlijks meer vrouwen dan mannen sterven aan een hartziekte. Oorzaak kan zijn dat vrouwen gemiddeld langer dan mannen moeten wachten op een ECG en dat de kans dat ze bloedverdunnende geneesmiddelen voorgeschreven krijgen kleiner is. Bovendien is de standaardtest voor mensen met pijn op de borst bij vrouwen minder betrouwbaar. Vaatverstoppingen bij vrouwen zijn meer verspreid en daardoor moeilijker te traceren. Een angiogram geeft daardoor bij vrouwen een minder betrouwbaar resultaat.

"Ondanks dat wetenschappers steeds meer inzicht in de diagnostiek en preventie van hart- en vaatziekten krijgen, is kennis blijkbaar de beste bescherming voor de bescherming van het hart," zegt Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader's Digest. "In het kader van de Hartweek (12 t/m 18 april) maken wij met het artikel 'de gids naar een gezond hart' meer vrouwen bewust van de risicofactoren van hart- en vaatziekten."

Hoger risico door pilgebruik en roken

Zoals bekend, doen vrouwen die gezond zijn en hart- en vaatziekten willen voorkomen er goed aan om niet te roken. De nicotine van sigaretten verhoogt de bloeddruk, waardoor sneller beschadigingen van de bloedvaten kunnen optreden. Wat niet iedereen weet, is dat de risico's hiervan groter zijn voor vrouwen dan voor mannen. Ook anticonceptiemiddelen hebben invloed op het vaatstelsel. Onderzoek toont aan dat vrouwen die een pil van de tweede generatie (op basis van D-norgestrel en levonorgestrel) een hoger risico lopen dan pilgebruiksters van de derde generatie (op basis van desogestrel of gestodeen). De combinatie pilgebruik/roken is zeer risicovol. Stoppen met roken is dan ook raadzaam, aangezien dit de kans op een hartaanval vermindert met 40 procent. Vrouwen die niet zonder sigaretten kunnen, doen er verstandig aan een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken.


- Einde bericht -

Over Reader's Digest

The Reader's Digest Association, Inc., is een internationale media- en marketingonderneming met meer dan 20 merken. Reader's Digest zorgt voor inspiratie, kennisontwikkeling en entertainment en brengt lezers/website bezoekers over de hele wereld met elkaar in contact. Het concern heeft vestigingen in 45 landen die boeken, tijdschriften, educatieve uitgaven en muziek- en videoproducten uitbrengen in lokale markten. Hiermee heeft Reader's Digest een totaal klantenbestand van 100 miljoen huishoudens in 79 landen opgebouwd. De onderneming publiceert 92 tijdschriften, waaronder 50 edities van Reader's Digest, het tijdschrift met de grootste oplage ter wereld, en onderhoudt 65 merkwebsites die 18 miljoen unieke bezoekers per maand genereren. De onderneming verkoopt wereldwijd 68 miljoen boeken, muziek- en videoproducten per jaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pleasantville, New York.





http://www.edelmanpr.nl/pressroom