ABVAKABO FNV

Bijzondere low-budget vakanties

Vakantie wordt meestal geassocieerd met witte stranden en blauwe zeeën. Dat is eigenlijk raar als je je bedenkt dat vakantie met name gaat om een iets langere periode van `genieten', `lachen' en `ontspannen'. Daar heb je helemaal geen zand of oceaan voor nodig. Denk daarom eens buiten de gebaande wegen en maak van je vakantie een bijzondere ervaring die helemaal niet veel hoeft te kosten.

Natuurlijk kun je heel voor de hand liggend de fiets pakken, een tent op je bagagedrager binden en de paden op, de lanen inrijden. Creatiever is bijvoorbeeld om als vrijwilliger mee te gaan op kamp. De zomerkampen, die meestal voor kinderen en jongeren zijn bedoeld, worden `gerund' door vrijwilligers. De vrijwilligers betalen geen of nauwelijks reis- en verblijfkosten. Uiteraard moet je het wel leuk vinden om een week met jeugd op te trekken. Nog avontuurlijker is het om aan boord te stappen van een onbekend schip. Boten en zeiljachten vragen regelmatig `hulpjes' die in ruil voor hand- en spandiensten aan boord gratis kost en inwoning krijgen gedurende een reis. Als je een beetje zeewaardige benen hebt, kun je eens kijken op www.nauticlink.com. Hier staan verschillende sites die `opstappers' vragen.

Een andere uitdaging is om als reisleider aan de slag te gaan. Je moet wel minimaal twee vreemde talen spreken, maar wie daar geen moeite mee heeft, kan zo aan de slag. Het grote voordeel is dat je een aantal weken `woont' in een ander land. Je leert het land dan heel wat beter kennen dan wanneer je er als toerist in een razend tempo doorheen trekt. En wie geen zin heeft om in de vakantie de handen uit de mouwen te steken en vooral rustig in het zonnetje wil liggen, kan aan woningruil doen. Niet voor altijd natuurlijk, maar voor enkele weken. Duizenden mensen doen dit al en behalve dat het spannend is om te zien waar je terecht komt, is het hartstikke voordelig. De ruil gebeurt namelijk altijd met gesloten beurs.