ABVAKABO FNV

Boer minst vaak ziek

De betrouwbare en sterke werkgever `overheid' die van de wieg tot aan het graf zorgt voor het welzijn van zijn medewerkers, lijkt zijn krachten te verliezen. De jongste cijfers over ziekteverzuim van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat werknemers in dienst van de overheid vaker ziek zijn dan werknemers in andere sectoren.

Gemiddeld bedraagt het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers 4,3 procent. Ambtenaren zijn met een ziekteverzuimpercentage van 5,6 procent het vaakst ziek, gevolgd door medewerkers in de gezondheids- en welzijnszorg (5,3 procent). Ook onderwijzers zitten met 4,9 procent ruim boven het landelijk gemiddelde.

De oorzaken van het hoge ziekteverzuim onder ambtenaren heeft het CBS niet uitgezocht. Twijfelachtig is in elk geval dat ambtenaren al sinds 2004 ruim boven het gemiddelde scoren als het gaat om ziekteverzuim. Het is dus nog maar de vraag of de (semi-) overheid zo'n goede werkgever is.

Misschien kun je beter een baan zoeken in de landbouw of visserij. De gezonde buitenlucht legt boeren en vissers geen windeieren: het ziekteverzuim ligt in deze sector beduidend lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk op 2,9 procent.