ABVAKABO FNV

Schelden doet geen pijn?

Zeer regelmatig berichten de media over buschauffeurs, ambulancebroeders en tramconducteurs die een `pak slaag' hebben gekregen tijdens hun werk. Maar het zijn niet meer alleen deze beroepsgroepen die steeds vaker te maken krijgen met agressie en geweld tijdens het werk.

Ook leraren, sociaal rechercheurs, parkeerwachten, medewerkers van de plantsoenendiensten, vuilnismannen en medewerkers in de zorg zijn steeds vaker slachtoffer van `korte lontjes' in de samenleving.

ABVAKABO FNV heeft daarom het initiatief genomen om te komen tot bindende afspraken tussen overheid en werkgevers voor een veilige werkplek voor de hele publieke sector. Die afspraken zijn noodzakelijk om de overvloed aan excessen in te dammen, maar agressie zal nooit volledig uit de samenleving verdwijnen.

Het is daarom handig om een paar handvatten te hebben voor als je zelf te maken krijgt met zo'n `kort lontje'. In elke weerbaarheidstraining, trainingen in het omgaan met agressie en andere varianten hierop, kom je de volgende vuistregels tegen:

* Maak contact met het korte lontje. Op die manier kalmeer je hem, maar ga vooral niet de strijd aan, want dat wakkert de woede alleen maar aan.

* Maak duidelijk dat jij alleen je werk maar doet en vraag het korte lontje om daar begrip voor te hebben.

* Stel je grenzen. Geef aan dat je niet alles kunt accepteren en vertel wat de consequenties zijn als het korte lontje zijn dreigementen uitvoert.

* Stop het gesprek als je het idee hebt dat je niet verder komt en stap meteen naar je leidinggevende.

Deze vuistregels zijn natuurlijk wat simpel en het is niet meer dan logisch dat je er echt niet aan denkt wanneer je onder grote spanning staat. Maar mogelijk dat je ze inde praktijk, met collega's onderling, kunt oefenen. Dan wordt het misschien een gewoonte om ze toe te passen en kunnen ze van pas komen in penibele situaties.

Zorg verder dat je altijd blijft praten met je leidinggevende en met collega's. De impact van agressie of geweld op de werkvloer kan ongemerkt heel groot zijn. We roepen altijd stoer dat schelden geen pijn doet, maar iemand die `gewoon' zijn werk doet en onverwacht te maken krijgt met een enorme scheldkanonnade, kan dit als heel bedreigend ervaren. Voor fysiek geweld geldt dit in overtreffende trap. En ook al verschilt de mate van agressie per keer en reageert elk mens ander op bedreigingen, vast staat dat intimidatie in sommige gevallen kan leiden tot ernstige psychische klachten. Zorg dat dit niet zo ver komt!