Anita Witzier leest voor uit bijzondere kinderboekjes

15/04/2009 14:27

Ned. Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK)

Vandaag las Anita Witzier voor uit een bijzondere serie kinderboekjes aan scholieren met én zonder handicap in Utrecht. De voorleesdag werd georganiseerd door vereniging de BOSK en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Kinderboeken met een kind met een beperking in de hoofdrol, zijn zeldzaam. Daarom namen de BOSK, Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) het initiatief voor drie kinderboekjes. Taco, de hoofdrolspeler in Spreekbeurt is ernstig meervoudig gehandicapt. Zijn broer Oscar houdt een spreekbeurt over hem. Bregje, die centraal staat in Verliefd, heeft een spraak- taalstoornis. Ze vindt het daarom moeilijk om tegen Luuk te zeggen 'Ik wil met jou'. Roelie is geboren met een been dat korter is dan het andere. Met haar vriendinnen organiseert ze een loopwedstrijd. Daarover gaat het verhaal in Sponsorloop. Na het voorlezen ging Anita Witzier met de kinderen in gesprek over de drie boekjes.

De boekjes zijn bestemd voor kinderen met en kinderen zonder handicap in de leeftijd van vier tot negen jaar en lenen zich ervoor om zelf te lezen en om uit voor te lezen. Informatie over medische en praktische gevolgen van het hebben van een beperking is op een luchtige wijze in de tekst verwerkt. De verhalen zijn op verzoek van de BOSK en de NSGK geschreven door Annemies Gort en voor de illustraties zorgde José Vingerling die veel ervaring heeft met creatieve uitingen voor kinderen.

Beeldvorming

De boekjes dragen bij aan een realistischer beeldvorming. Kinderen met een lichamelijke beperking willen graag vertellen wat hen mankeert; bijvoorbeeld waarom zij een rolstoel gebruiken, moeilijk uit hun woorden komen of soms naar het ziekenhuis moeten. De boekjes geven op een speelse wijze informatie over de medische en praktische gevolgen van het leven met een beperking. Daardoor zijn de boekjes ook heel geschikt voor kinderen zonder handicap en voor gebruik in de klas.

De rijk geïllustreerde boekjes zijn full colour en omvatten elk 40 pagina's. De publicaties Spreekbeurt (meervoudig gehandicapt), Verliefd (spraak- taalstoornis) en Sponsorloop (verkorte ledematen) zijn alleen bij de BOSK verkrijgbaar. Leden betalen 8 euro (exclusief verzendkosten), niet leden 10 euro (excl.). Bestellen kan met een e-mail naar info@bosk.nl of telefonisch via (030) 245 90 90.

De uitgave van de boekjes is financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Albert Heijn filiaal Kaatsheuvel.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nsgk.nl