1e Erfgoedbalans maakt monumentenbeleid meetbaar

15/04/2009 14:39

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

PERSBERICHT

Zeist, 15 april 2009


1e ERFGOEDBALANS MAAKT MONUMENTENBELEID MEETBAAR

Vorige week heeft minister Plasterk van Cultuur de Erfgoedbalans 2009 aan de Tweede en Eerste Kamer aangeboden. De Erfgoedbalans beschrijft de stand van zaken ten aanzien van de archeologie, monumenten en het cultuurlandschap in Nederland. Deze nulmeting is in opdracht van de minister door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (1) opgesteld. Niet eerder werd een dergelijk nationaal overzicht met objectieve cijfers over de huidige staat van het onroerende erfgoed opgesteld. Minister Plasterk wil meer vat krijgen op de effecten van het erfgoedbeleid. "Voortaan is erfgoed meetbaar", aldus de minister.

Behoud en ontwikkeling van het erfgoed is een zaak van publiek belang. De Erfgoedbalans biedt facts and figures over het erfgoed en meet de huidige temperatuur van dit erfgoed. Aan bod komen de voorraad, kennis en fysieke staat van het erfgoed, de ruimtelijke ontwikkelingen die daarop van invloed zijn, het erfgoedbeleid en de effecten ervan. Diverse actuele thema's worden uitgediept, zoals de effecten van het Verdrag van Malta en de problematiek rond leegstand en herbestemming.

Deze 'thermometer' van ons cultuurgoed neemt geen standpunt in ten aanzien van het beleid en geeft ook geen visie op de toekomst van de erfgoedzorg. Wel kan deze nulmeting dienen als uitgangspunt voor een politieke en maatschappelijke discussie over het erfgoed en voor het evalueren en toetsen van gevoerd beleid. Zo kan de Erfgoedbalans bijvoorbeeld een strategische bijdrage leveren aan de komende discussie rondom de Modernisering van de Monumentenzorg.

De Erfgoedbalans maakt het erfgoed meetbaar en zal iedere vijf jaar verschijnen. Op dit moment ontwikkelt de Rijksdienst een dataset van indicatoren, de zogenaamde erfgoedmonitor. Daarmee is het mogelijk trends in de tijd te volgen en effecten van het erfgoedbeleid periodiek inzichtelijk te maken. Op termijn zal de scope worden uitgebreid en in 2014 uitmonden in een gezamenlijke editie met het Instituut Collectie Nederland (ICN).

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van OCW, beschouwt het als zijn taak de minister te voorzien van concrete, onderbouwde gegevens over het erfgoed(beleid). Geen andere (erfgoed)organisatie beschikt over een dergelijk nationaal overzicht en over de benodigde onderzoekscapaciteit om die gegevens te genereren en te analyseren.

(1) m.i.v. 11 mei de nieuwe naam van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).








Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten