Algemene Inspectiedienst (AID)

Brabantse mesttransporteur herhaaldelijk in de fout

15 april 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt momenteel vermoedelijke illegale mestdumpingen op landbouwpercelen in de regio Zuidoost Brabant. Aanleiding waren weg- en grenscontroles van vrijdag 10 april waarbij de AID gericht heeft gekeken naar het vervoer van mest en levende dieren en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) naar de rij- en rusttijden en overbelading. Bij één vervoerder uit de regio werd bij meer dan tien verschillende transporten onregelmatigheden aangetroffen, welke nog in onderzoek zijn. Dit heeft tot dusver geleid tot het aanzeggen van elf bestuurlijke boetes voor overtredingen van de Meststoffenwet. De andere vervoerders die vrijdag zijn gecontroleerd voldeden wel aan de voorschiften.

Afgelopen vrijdag werden in totaal 31 mest- en veetransporten gecontroleerd, onder andere op de Meststoffenwet, het Arbeidstijdenbesluit vervoer en de wet Goederenvervoer. Elf mesttransporten van de Brabantse transporteur waren niet uitgerust met een automatisch GPS-meldingssysteem en een apparaat voor het nemen van monsters bij het laden van mest. Naast het niet melden en het nalaten monsters te nemen, is ook verzuimd vervoersbewijzen op te maken voor deze vrachten. Bij een aantal transporten is diezelfde dag onderzoek ingesteld omdat vermoedelijk illegaal mest is gelost op landbouwpercelen. Ook zijn bij meerdere vrachtwagens van deze vervoerder overtredingen geconstateerd op het gebied van belading, vervoersvergunningen en rij- en rusttijden, waarvoor het transportbedrijf ook wordt beboet. Ook zijn vrijdag in de regio controles uitgevoerd op het uitrijden van mest, waarbij een maal proces-verbaal is opgemaakt voor het niet emissiearm uitrijden van mest.

Bij de controleactie vrijdag waren naast de AID en IVW, ook medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de Douane aanwezig om te controleren op dierenwelzijn en mogelijke export van mest en levende dieren. Regelmatig voeren deze inspectie- en opsporingsdiensten gezamenlijke weg- en grenscontroles uit. Door deze samenwerking tussen de diensten wordt de controlelast voor de chauffeur verlaagd en wordt de efficiency, kwaliteit en effectiviteit van de inspecties vergroot.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318