Ingezonden persbericht


SP HEEFT ER ALLES AAN GEDAAN OM NUON OP DEBAT TE KRIJGEN

'NUON STAAT MET RUG NAAR SAMENLEVING'

De Gelderse SP is zwaar teleurgesteld in de houding van de Nuon-top die heeft laten weten alleen met aandeelhouders te willen praten. Nuon doet ook na herhaald aandringen niet mee aan publieke debatten zoals dat van donderdag in het Kolpinghuis in Nijmegen. De SP vindt het jammer dat het bedrijf de dialoog met consumenten en Gelderlanders over voorgenomen overname door Vattenfall niet aandurft.

Fractievoorzitter van de SP in provinciale staten, Eric van Kaathoven is verbaasd over de houding van Nuon: 'Een bedrijf dat zegt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben staan, kan de dialoog met diezelfde maatschappij toch niet mijden? Ik was er zelf bij toen Essent topman Boersma met een vergelijkbaar debat in Den Bosch wel meedeed.'

Zelfs een ludieke actie afgelopen zaterdag waarbij zo'n tien vikingen en de provinciale fractievoorzitter een speciale uitnodiging aan de bedrijfsleider van de Nuon winkel in Nijmegen aanboden, bleef vooralsnog zonder resultaat (zie http://gelderland.sp.nl/weblog/2009/04/15/vikingen-overvallen-nuon/)

Van Kaathoven over de actie: 'Eerst hebben we de meer diplomatieke kanalen bewandeld om de top van Nuon uit te nodigen voor het grote Nuon debat dat we op 16 april houden. Dat leverde nul komma nul op. Daarom hebben we het maar over een wat andere boeg gegooid. Helaas nog zonder succes, maar we houden de mogelijkheid tot het laatste moment open. Tijdens het debat staat er een stoel die we vrij houden voor Nuon mochten ze zich toch nog bedenken. Eigenlijk kan ik me nauwelijks voorstellen dat dit bedrijf zo met de rug naar de samenleving staat.'

De Gelderse SP is blij dat naast diverse deskundigen ook politici als gedeputeerde Keereweer (PvdA) van de provincie Gelderland (45 procent van de aandelen Nuon) en SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen wel aan het debat meedoen.

Het grote Nuon debat (Nuon verkopen: nuts of noodzaak?) wordt op donderdagavond 16 april in het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat 1 in Nijmegen gehouden en begint om 20:00 uur (zaal open om 19.30 uur). Toegang is gratis maar reserveren is gewenst via de website http://gelderland.sp.nl/nuon/ of telefoonnummer 026-3599409.

Zie ook: http://gelderland.sp.nl/nuon

Provinciale staten van Gelderland beslissen op 27 mei over de verkoop van Nuon.