Gemeente Smallingerland


* | 2009

* | April

* | Schaapskudde terug

Schaapskudde terug

In Drachten wordt het gras op een aantal locaties weer op natuurlijke wijze kort gehouden.

schapen

Vorig jaar zomer werd in Smallingerland op twee locaties het openbaar groen begraasd door een kudde schapen, een natuurlijke manier om het gras ter plekke kort te houden en kruiden en bloemen de ruimte te geven. Deze zomer zal de kudde van Landschapsbeheer Eschhof uit Boijl op vier plaatsen grazen, drie in Drachten en één in De Wilgen. De herder en zijn twee goed getrainde Border Collies brengen de kudde van ca. 300 schapen dit jaar twee keer naar de verschillende plekken. De juiste data en de duur van de periodes dat een kudde op dezelfde plek blijft hangen af van het weer en de groei van het groen.

Half april is de start in De Sanding, daar blijven de schapen twee weken.
Begin mei gaat de kudde naar de oevers van het riviertje de Drait, waar ze ook twee weken blijven.
De derde locatie waar de kudde gaat grazen is het zuidelijke deel van Parkwijck De Singels (het groene deel op de tekening).

kaartje waar schapen grazen

Verwacht wordt dat ze daar 1 à 2 weken blijven. In dit gebied hebben we nog geen ervaring met een schaapskudde, dus kunnen we niet precies inschatten hoe lang de kudde nodig heeft om het groen op deze locatie op een zo natuurlijke manier kort te houden.
Ten slotte gaan ze één dag naar het ruige, open terrein achter het Karmelklooster (tegen de geluidswal bij de A7 aan). Als deze vier locaties zijn begraasd start de cyclus opnieuw.

Meer informatie over deze manier van groenonderhoud kunt u krijgen bij Openbare Werken, groenvoorziening, tel. 0512-581234.