TNO

stoffen voor up-to-date emissierapportages

15 april 2009

Persbericht 2009-16

Nieuwe Europese handleiding luchtvervuilende stoffen voor up-to-date emissierapportages

In opdracht van de Europese Commissie heeft TNO samen met een aantal internationale partners nieuwe Europese richtlijnen opgesteld voor luchtvervuilende stoffen, de `EMEP/EEA Guidebook'. Met deze handleiding kunnen landen aantonen of ze voldoen aan de emissiereductiedoelstellingen van de Europese Unie.

De oude handleiding is in de afgelopen vijftien jaar steeds ad hoc aangepast. Op veel onderwerpen was de informatie verouderd en voldeed het niet meer aan de rapportageverplichtingen. De handleiding sloot onvoldoende aan bij de afspraken die gemaakt zijn voor het terugdringen van luchtverontreiniging. De noodzaak om de Europese richtlijn voor luchtvervuilende stoffen te vernieuwen was groot.

Belangrijk voor emissierapportages

Op basis van de cijfers en methodes van de Europese richtlijn stellen landen hun emissierapportages op. Met de komst van de nieuwe handleiding is het makkelijker inzicht te krijgen in luchtvervuiling op Europese schaal. Ook kennis over emissies van belangrijke nieuwe luchtvervuilende stoffen zoals fijnstof en zware metalen is aangevuld en toegevoegd. In de nieuwe handleiding zijn alle cijfers en methodes bovendien overzichtelijker gepresenteerd. Met het nieuwe Guidebook komt betere informatie beschikbaar voor het opstellen van het internationale luchtverontreinigingsbeleid.

Belangrijke rol TNO

Het vernieuwen van de Europese handleiding was een zeer omvangrijk project. Voor het Guidebook zijn de nieuwste technisch natuurwetenschappelijke inzichten vertaald naar toepassingen in beleidsprocessen. Om dit goed te kunnen in het krachtenveld van betrokken partijen is onafhankelijkheid van doorslaggevend belang. TNO is thuis in deze brede mix van technologie, kennis van beleidsprocessen en Europese regelgeving. TNO was daarom verantwoordelijk voor de totstandkoming van deze nieuwe handleiding, die dat samen met andere internationale partners heeft opgepakt. Het nieuwe Guidebook is inmiddels via internet beschikbaar op www.tfeip-secretariat.org/guidebook en zal in de loop van 2009 officieel ingevoerd worden.
bericht 2009-16
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75