Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwbouw militair museum op Soesterberg

Aan de noordzijde van de voormalige vliegbasis Soesterberg [gemeente Soest] zal waarschijnlijk in 2013 het nieuwe museum van het Ministerie van Defensie zijn deuren openen. Dat staat in het gezamenlijke persbericht van Defensie en de Rijksgebouwendienst van 15 april 2009. Besloten is dit bouwproject door middel van een PPS-constructie (publiek private samenwerking) aan te besteden en uit te laten voeren. De DBFMO-overeenkomst [Design, Build, Finance, Maintain and Operate] omvat ondermeer de realisatie en gedeeltelijke exploitatie van het museum.

Het nieuwe museum wordt, inclusief ateliers en depot ter grootte van ca. 50.000 m2, gerealiseerd op een kavel van ca. 45 hectare op het gedeelte van de voormalige vliegbasis dat nog in handen van Defensie blijft In het museum zullen het Legermuseum, dat nu in Delft is gevestigd, en het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg worden samengebracht. Tevens zal een groot buitenterrein voor exposities en evenementen worden ingericht.
Er zal gedeeltelijk gebruik worden gemaakt van de bestaande infrastructuur. De locatie grenst aan de voormalige start- en landingsbaan. Gezien de bijzondere ligging van het gebied in het hart van de Heuvelrug zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan behoud en ontwikkeling van natuurwaarden. Tevens zal duurzaamheid een van de aspecten zijn die een rol speelt in het project.

Opdrachtgever van het project is het ministerie van Defensie. De Rijksgebouwendienst treedt voor het ministerie van Defensie op als aanbestedende dienst en is verantwoordelijk voor het totale aanbestedingsproces. De start van de aanbesteding zal, volgens planning, in het derde/vierde kwartaal van 2009 plaatsvinden. Met de gemeente Soest worden nadere afspraken gemaakt over o.a. de milieu- en beeldkwaliteiteisen.