D66

woensdag 15 april 2009

Trek lessen uit de kredietcrisis

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is blij dat er een parlementair onderzoek komt naar de kredietcrisis. De fractievoorzitters van bijna alle partijen hebben dit afgesproken. Pechtold: ''Ik hoop dat wij uit dit onderzoek lessen kunnen trekken voor de toekomst. Door de kredietcrisis zijn veel mensen onzeker geworden over zaken als hun spaargeld en hun baan. Dit moet in de toekomst worden voorkomen.''

Twee delen

Het parlementair onderzoek naar de kredietcrisis zal bestaan uit twee delen. Ten eerste gaat er gekeken worden naar het ontstaan van de kredietcrisis tot september 2008. Ten twee zal het overheidsingrijpen onder de loep worden genomen. In de zomer van 2010 moet het onderzoek af zijn.

Parlementair onderzoek

Een parlementair onderzoek is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Tweede Kamer. De Tweede Kamer stelt een aantal Tweede Kamerleden aan. Deze groep vormt vervolgens een tijdelijke commissie die het onderzoek uitvoert. De bevindingen van de tijdelijke commissie worden in een rapport gebundeld en besproken met de Tweede Kamer. Hierna volgt er een debat tussen de Tweede Kamer en het kabinet.