Gemeente Delfzijl

Vrijwilligerscentrale ook âmakelaarâ voor vrijwilligerswerk

Sinds 2008 krijgt de vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn & Dienstverlening geld van de gemeente om de rol als makelaar te vervullen voor maatschappelijke stages voor scholieren. Met de vaststelling van de notitie âMaatschappelijke stages en vrijwilligerswerk in Delfzijlâ wil het college dat de vrijwilligerscentrale vanaf 2009 haar makelaarsfunctie ook gaat vervullen voor regulier vrijwilligerswerk. Daarin is nu speciale aandacht voor de doelgroepen ouderen, vrouwen met een buitenlandse achtergrond (in het kader van re-integratie), mensen die via vrijwilligerswerk kunnen re-integreren en jongeren.

De notitie omschrijft het beleid dat de gemeente wil gaan voeren om de Rijksmiddelen voor maatschappelijke stages en vrijwilligerswerk goed in te zetten. Op deze manier maken jongeren kennis met vrijwilligerswerk. De andere vrijwilligers die in de werving zijn opgenomen, wordt gevraagd hun capaciteiten in te zetten voor uiteenlopend vrijwilligerswerk in de gemeente.

Â

Het rijk heeft de intentie om vanaf het schooljaar 2011-2012 scholieren in het voortgezet onderwijs te verplichten om een maatschappelijke stage van minimaal 72 uur te vervullen tijdens hun opleiding. Om zowel scholen als gemeenten hierop voor te bereiden stelt het rijk sinds 2008 middelen beschikbaar gesteld vanuit het rijk. Bovendien moet de gemeente van het rijk ook investeren in het verder ontwikkelen van het reguliere vrijwilligerswerk. Dit gebeurt ook vanuit de middelen voor maatschappelijke stage.