Gemeente De Bilt


Handgranaten uit tuin Blauwkapelseweg verwijderd

Dinsdagavond 14 april heeft het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) ca 30 handgranaten verwijderd uit een tuin aan de Blauwkapelseweg in De Bilt. De handgranaten dateren waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog. Vanochtend is onderzocht of nog meer granaten aanwezig waren. Dit bleek niet het geval. Wel zijn er kogelpunten en hulzen aangetroffen.

Gisterenmiddag troffen kinderen die in de tuin aan het graven waren een handgranaat aan. Vervolgens is de politie en daarna de EOCKL gewaarschuwd. Deze hebben nog meer handgranaten opgegraven en afgevoerd. De 22 Duitse en 8 Engelse handgranaten zijn tijdelijk opgeslagen in een bunker achter het gemeentehuis, op het oude terrein van de gemeentewerf. Ze worden vandaag om 12.45 uur tot ontploffing gebracht op een braakliggend terrein in het bos Houdringe. Dit is afgestemd met de Stichting Het Utrechts Landschap.

Het vermoeden bestaat dat de handgranaten en de munitie afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Op het adres heeft een oud verzetstrijder gewoond. Waarschijnlijk heeft hij de granaten en de munitie zelf begraven in een depot in zijn tuin. De bewoners hebben geen risico gelopen, aangezien de granaten niet uit zichzelf kunnen ontploffen.