CDA

Van Toorenburg: strenge aanpak probleemmarokkanen

De Tweede Kamer sprak deze week over de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren. Namens het CDA voerde Madeleine van Toorenburg het woord. Van Toorenburg maande de regering tot een strenge aanpak. Van Toorenburg: âHet kan niet zo zijn dat jongeren hele buurten terroriseren zonder dat hen wezenlijk een strobreed in de weg wordt gelegd. We moeten ze een halt toeroepen, beter nog, voorkomen dat het zover komtâ. Hiertoe deed Van Toorenburg enkele voorstellen.

Allereerst kaartte Van Toorenburg het probleem aan dat jongeren, na vaak kort in voorlopige hechtenis te hebben gezeten, vrij abrupt op staat worden gezet om de uitspraak âin vrijheidâ af te wachten. Van Toorenburg: âZe moeten zich dan gedragen, maar het loopt vaak al voor de deur van de inrichting fout. Wanneer de politie een jongere dan betrapt dan kan hij de jongere niet zomaar opsluiten. En als er iets is wat een politiefunctionaris frustreert, dan is het wel dat een jongeren provocerend laat zien dat hij hem toch niets kan maken. Zoân relschopper moet dan wat ons betreft direct weer naar binnen. Dat moet de minister in de wet veranderen, anders doen wij hetâ.

Ook benadrukte Van Toorenburg het belang van de Nederlandse taal. Het kan niet zo zijn dat ouders de Nederlandse taal in het geheel niet beheersen. Zodra blijkt dat dat het geval is, dan moet actie worden ondernomen. Of ze gaan het leren (inburgeringscursus volgen), of verdere maatregelen zijn noodzakelijk. Ook zou een voorwaardelijke onder toezichtstelling mogelijk moeten worden, wanneer ouders onmachtig of onwillig zijn hun kinderen goed op te voeden. Daarnaast wil het CDA dat gezinsvoogden meer mogelijkheden krijgen om zaken binnen probleemgezinnen goed op orde te brengen. Van Toorenburg: âGeef die gezinsvoogd ook de middelen om kinderen weer kansen te bieden. Hij of zij moet desnoods kunnen beschikken over de kinderbijslag om er in elk geval voor te zorgen dat de gelden ten goede komen aan hen voor wie het bedoeld is, en niet verdwijnen in een duister gatâ.
---