Gemeente Almelo

Open TBC bij deelnemer Fusion; GGD start onderzoek

15 april 2009 - Bij een deelneer van Fusion is 'open' (besmettelijke) longtuberculose vastgesteld. Personen die regelmatig en/of intensief contact hebben gehad met deze patiënt worden onderzocht door de GGD Regio Twente, afdeling Tuberculosebestrijding. Hiervoor is onder andere in samenwerking met Fusion een plan van aanpak opgesteld. Alle betrokkenen worden door de GGD Regio Twente via een brief en een voorlichtingsbijeenkomst geïnformeerd.

Logo Fusion

Fusion heeft samen met GGD Regio Twente geanalyseerd wie in contact is geweest met de besmettelijke persoon. Er is een contactlijst van een aantal personen opgesteld die regelmatig contact hebben gehad met de patiënt.

Contactonderzoek

De betrokken personen worden één of twee keer onderzocht met een tussentijd van twee tot drie maanden door middel van een huidtest (`Mantoux') en/of longfoto. Dit wordt gedaan om besmettingen met meer zekerheid uit te sluiten, aangezien het twee à drie maanden kan duren voor een besmetting is aan te tonen. Wanneer uit deze onderzoeken geen besmettingen blijken, is uitbreiding van het onderzoek bij personen die maar af en toe contact hebben gehad met de patiënt niet nodig. De kans dat de patiënt mensen uit deze groep heeft besmet is dan uiterst klein.

Tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De ziekte komt meestal in de longen voor. Alleen patiënten met `open' (besmettelijke) longtuberculose kunnen andere mensen besmetten. Een patiënt met longtuberculose moet vaak hoesten. Daardoor kunnen de bacteriën vrijkomen. Iemand die regelmatig en dicht bij een tuberculosepatiënt verblijft, kan de bacteriën inademen, en zo worden besmet. Je kunt de bacteriën dus niet binnenkrijgen via aanraken van de patiënt of door gezamenlijk gebruik van computers, boeken of het toilet, etc. Ook kunnen de bacteriën niet worden meegenomen naar huis via kleding, dus huisgenoten kunnen op deze manier niet worden besmet.

Als iemand wordt besmet kán hij of zij later zelf de ziekte tuberculose krijgen. Echter de meeste personen die worden besmet krijgen de ziekte niet. Deze mensen kunnen de ziekte niet overdragen op andere personen. Zij zijn dus niet besmettelijk.

Tuberculose is goed te genezen met medicijnen.