Gemeente Roermond

Gemeente draagt onderhoud rioolgemalen over aan waterschapsbedrijf

Vandaag ondertekenden de bestuurders van de Gemeente Roermond en het Waterschapsbedrijf Limburg in het Roermondse stadhuis een samenwerkingsovereenkomst om te benadrukken dat samenwerken in de afvalwaterketen loont. Laatstgenoemde, dochterorganisatie van de Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas, gaat voor de gemeente 41 rioolgemalen beheren en onderhouden.

Aan de ondertekening ging een ludieke act vooraf, die zich afspeelde op de Markt voor het stadhuis. Als poetsvrouw verklede leerlingen van facilitair onderwijs- en activiteitencentrum Niekée deelden brochures uit aan het winkelend publiek met daarin informatie over wat wel en niet in het riool mag. Leerlingen die waterdruppels uitbeeldden dansten op toepasselijke muziek. Als decorum diende een gigantische toiletpot van wel 5½ meter hoog, die geheel was opgebouwd uit toiletpapier. De scholieren van het toonaangevende Roermondse onderwijs-instituut Niekée leverden hieraan een geweldige bijdrage, evenals Mertens Bouwbedrijf BV uit Weert en Van Houtum Papier en aannemersbedrijf Louis Scheepers BV uit Roermond, die de act en het opgebouwde kunstwerk sponsorden.

Het sluitstuk was voorbehouden aan de bestuurders, die aan het eind van de act letterlijk uit de toiletpot tevoorschijn kwamen. Zij zetten op de binnenzijde van het deksel hun handtekening om de toekomstige samenwerking te benadrukken. Dit werd tijdens het aansluitende binnenprogramma nog eens officieel overgedaan. Daarmee is de Gemeente Roermond de derde gemeente in Limburg, na Stein en Kerkrade, die het onderhoud van de rioolgemalen overdraagt.

De gemeente zamelt het afvalwater in via de riolen. De rioolgemalen zorgen voor het transport naar de zuiveringsinstallatie in Roermond, waar het waterschapsbedrijf het afvalwater in opdracht van de waterschappen zuivert. Het waterschapsbedrijf bezit een grote expertise en geavanceerde kennis op het gebied van gemalenbeheer. Die zet ze nu in voor de gemeente, door het beheer en onderhoud van de gemalen van de gemeente over te nemen. En dat biedt voordelen want het Waterschapsbedrijf kan het rioolwater dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie binnenkomt beter sturen. Resultaat is dat het afvalwater efficiënter schoon wordt gemaakt. Deze samenwerking past dan ook prima binnen het landelijke beleid samenwerken in de afvalwaterketen met als uiteindelijk resultaat kostenbesparing voor de belastingbetaler.

Publicatiedatum: 15-04-2009 Bijgewerkt: 15-04-2009