Gemeente Hilversum

Enthousiasme over inrichting tuinen van Stadskantoor

publicatiedatum: woensdag 15 april 2009

"Ik wil ook de aandacht vestigen op de prachtige tuin". Zo maar enkele reacties van Hilversumse ambtenaren op hun Intranet op de inrichting van de tuinen rond het nieuwe Stadskantoor. "Goh, wat leuk", reageert landschapsarchitect Jacqueline Greven (47) van het Ingenieursbureau Stad op deze bloemlezing. Samen met haar collega John Boon maakte zij het ontwerp voor de tuinen.

Architectenbureau
Elf jaar geleden trad zij in dienst van wat toen nog het Architectenbureau Groen heette. Sindsdien maakt zij ontwerpen voor de openbare ruimte in Hilversum. Het kan dan gaan over wegen, pleinen, parken, plantsoenen, nieuwe woonwijken en speelruimten. "Mijn leukste klus tot nog toe?", herhaalt zij de vraag, "dat was de Oude Haven. Samen met Leo Boogerd maakte ik de ontwerpen. Groot en heel leuk werk. Het is voor ons vrij uniek om binnen een gemeente aan zo'n groot project te kunnen werken".

Tijdsdruk
De ontwikkeling van het nieuwe Stadskantoor was al een heel eind op streek toen Jacqueline en John erbij betrokken werden. "Maar dat zijn we gewend. Er is altijd tijdsdruk en men wil snel resultaten zien". Om die resultaten te bekijken gaan we naar buiten voor een aanschouwelijk college groen.

Ondertussen vertelt Jacqueline: "John en ik hebben gestreefd naar een hele heldere opzet; een duidelijk plan waarbij we van buiten naar binnen gingen. De tuin sluit dan ook aan de buitenkant aan op de sfeer van de omgeving. Zo ontstond een villatuin met Rododendrons en bloembollen, die dit jaar al bloeien. Daarbinnen ligt een voetpad in de vorm van een carré met enkele functionele zijpaden naar de nooduitgangen. Daaraan ligt ook het nieuwe plein voor de hoofdentree en publieksingang. Tussen het hoofdpad (carré) en het stadskantoor ligt de eigen tuin van het stadskantoor".

Diagonalen
"Die tuin is verdeeld in diagonale stroken, zodat de tuin anders oogt als je heen of weer loopt. Die diagonalen zijn gebaseerd op het gebouw. De diagonale paden in de tuin hebben weer een functie in het kader van het tuinonderhoud. De vakken zijn gevuld met afwisselend grassen of vaste planten. De bloeikleuren van de vakken zijn om en om blauw of geel, de kleuren van ons gemeentewapen. Om lang een kleurrijk beeld te hebben, is gekozen voor soorten met verschillende bloeiperioden. De grassen zorgen voor een wintergroen beeld. Vervolgens hebben we in het Stadskantoor patio's. Omdat die ruimtes donker oogden, is gekozen voor een vloer met een lichte kleur natuursteen. Enkele bomen zorgen met hun grillige vorm voor meer sfeer en contrast met de strakke omgeving. Tegen de muren van die patio's zijn roosters geplaatst waartegen blauwe regen en klimhortensia groeit. Ook zijn enkele wintergroene haagblokken toegevoegd".

Bomen
De bomen, die ook al het oude gebouw van de dienst Stad omringden, vergden van de inrichters extra aandacht. Vrijwel alle iepen, eiken en linden konden behouden blijven. "Maar", aldus Jacqueline, "dat zijn bomen die meestal niet in een verharding stonden. Daarom hebben we voor de exemplaren, die nu wél in verhardingen kwamen, gekozen voor natuurstenen met een speciaal voegmiddel dat zowel zuurstof als water doorlaat. Ook deze verharding is licht van kleur".

Jacqueline is tijdens haar rondleiding enthousiast over het resultaat van de ontwerpen. "Het moet heel mooi worden, maar het geeft nu al een aardig beeld. Ook voor John en mij is het heel spannend hoe het er over een paar jaar uit gaat zien. Het budget voorzag in een sobere inrichting van de tuinen. Daarom hebben we de klinkers van het oude voetpad hergebruikt. We zijn zuinig met de middelen omgegaan. Bij de hoofdentree ligt natuursteen, maar de zijpaden zijn in het goedkopere beton uitgevoerd".

Zij hecht eraan om ook de rol van de collega's Marieke Boon van Andel en Michel Halleen te vermelden. "Zij hebben het ontwerp omgezet in bestektekeningen en een bestek voor de uitvoering gemaakt".

En wat vind zij nou zelf van het nieuwe stadskantoor? "Mooi vind ik, dat het gebouw wat strakker en robuuster is geworden van vorm, door het weghalen en toevoegen van bouwvolumes. Door de glazen gevel heeft het gebouw een ingetogen beeld gekregen in de omgeving. Toen de glasgevel net was aangebracht dacht ik : `Oei, wat een saaie kleur', maar nu ik het gebouw meer zie, vind ik de lichtinval mooi. Daardoor krijgt het gebouw steeds weer een andere uitstraling".