Gemeente Tilburg

Persbericht
15 april 2009

Verbeteren dienstverlening ondernemers

G31-gemeenten ondertekenen convenant

Wethouder Joost Möller (economische zaken) heeft namens de gemeente Tilburg een overeenkomst ondertekend waarbij de 31 grootste gemeenten (G31) afspreken de dienstverlening voor ondernemers verder te verbeteren en te stroomlijnen. Dit convenant is 15 april ondertekend in Utrecht.

Afschaffen vergunningen

Het convenant voorziet in het afschaffen van een aantal vergunningen, waaronder de reclamevergunning en de objectvergunning (het plaatsen van objecten in openbaar gebied, bijv. containers). Wethouder Möller: "Deze hebben wij in Tilburg al eerder afgeschaft. Op dat vlak lopen we dus vooruit. Maar we blijven alert op de vermindering en vereenvoudiging van regels voor ondernemers. We hebben bijvoorbeeld de doorlooptijd van vergunningen verkort."

In het convenant wordt ook voorgesteld om het 'Normenkader Bedrijven' in te voeren. Met dit normenkader kunnen gemeenten hun dienstverlening aan bedrijven meten en onderling vergelijken.

Verlagen lastendruk

Eerder tekenden de G31-gemeenten een overeenkomst waarin afspraken zijn gemaakt voor het uitvoeren van een nulmeting en een verlaging van administratieve lasten. De nulmeting is door Tilburg uitgevoerd voor 65 vergunningen. Er zijn voor deze 65 producten voorstellen gedaan om de administratieve lasten te verlagen. Deze zijn door Tilburg voor een groot deel ingevoerd. In januari 2009 zijn de resultaten door het college vastgesteld. De openstaande acties worden opgenomen in het nu in de maak zijnde gemeentebreed beleidskader 'Dienstverlening'.

Tweede beste regelruimer

Het blad Forum, uitgegeven door werkgeversorganisatie VNO-NCW, heeft onlangs landelijk onderzoek gedaan naar de manier waarop gemeenten bezig zijn met het terugdringen van de regeldruk voor ondernemers. Tilburg komt hierbij als tweede beste regelruimer uit de bus. "En daar mogen we trots op zijn", aldus Möller. "We zijn al geruime tijd bezig de stofkam door de regelgeving te halen. We putten hierbij ook uit ideeën van burgers en bedrijven. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat het aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats voortaan veel sneller gebeurt."

---