Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z06941

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Jan de Vries (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over creatief boekhouden van scholen (ingezonden 14 april 2009)


1
Bent u bekend met de artikelen "Plasterk: `knoeien' met balans mag" en "School laat liever wat rijkdom zien; Deloitte-partner hekelt creatief boekhouden van ministerie van OCW"? 1)


2
Kunt u bevestigen dat er begin 2009 door uw ministerie een brief naar de scholen is gezonden dat zij in hun jaarrekening geen geld hoeven te reserveren voor de zogeheten bapo-regeling? Zo ja, bent u bereid deze brief aan de Kamer te overleggen?


3
Deelt u de mening dat het in het kader van de lumpsumbekostiging van groot belang is dat scholen helder, transparant en eenduidig al hun uitgaven verantwoorden? Zo ja, waarom is er voor gekozen op het punt van de bapo-regeling af te wijken van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving?


4
Wat is uw reactie op de uitspraak van de heer Frank van Kuijck van Deloitte: "Dat de bapo- verplichtingen niet op de balans staan, betekent niet dat ze niet bestaan"? Hoe garandeert u een reële jaarverslaggeving, waarin op een transparante en eenduidige wijze toekomstige bapo-verplichtingen zijn opgenomen?


1) NRC Handelsblad, 18 maart 2009