Politie Kennemerland

Politie houdt grote groep fietsendieven aan

Beverwijk, 15-04-2009 o Ongeveer 15 jongeren, in leeftijd variërend tussen de 12 en de 18 jaar, zijn door de politie de afgelopen maand aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Vooral damesfietsen waren het doelwit van de fietsendieven. Zij waren actief op diverse locaties in Beverwijk waar zich fietsenstallingen bevonden, met name vlakbij drukke winkelstraten en het station. De fietsen werden gestolen uit bravoure of om deze door te verkopen. Vaak gingen zij in groepsverband te werk. Sinds begin van dit jaar zijn ruim 70 fietsen gestolen in Beverwijk. Dit was voor de politie aanleiding om in maart en april, met name 's ochtends en 's middags, extra controles uit te voeren, vooral bij scholen in het voortgezet onderwijs.

Bijna 60 gestolen fietsen waren van het merk Gazelle, en stonden op slot met sloten van het merk AXA SL 7 en AXA SL 9. Beide sloten waren makkelijk te kraken. De politie adviseert mensen, als hun fiets is uitgerust met een slot van het type AXA SL 7 of AXA SL 9, deze te vervangen. Of een extra slot aan te schaffen.

Jongeren kochten in speciale sleutelwinkels een zogenaamde moedersleutel, waarmee zij heel eenvoudige het vaste slot op de fiets konden openen. Dat deden zij onder het mom dat zij de sleutel nodig hadden voor een les techniek op school. Bedrijven die dergelijke sleutels verkochten zijn door de politie geinformeerd en gevraagd hiermee te stoppen.

In de IJmond hebben de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) opgericht. De AFAC-IJmond slaat fietsen op die zijn verwijderd door de gemeente (wrakken en verkeerd gestalde fietsen). Ook fietsen die door de politie zijn gevonden of in beslag genomen slaat de AFAC-IJmond op. Alle fietsen worden gecontroleerd op diefstalsignalering. Fietswrakken en fietsen die na drie maanden niet zijn afgehaald, worden vernietigd of verkocht.Ook houdt AFAC-IJmond op gezette tijden fietsgraveeracties.