Gemeente Leeuwarden

Geld voor bereikbaarheid Leeuwarden

Voor het ruimtelijk, economisch, sociaal en cultureel functioneren van stad en regio is het verbeteren van de bereikbaarheid van Leeuwarden belangrijk. Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden zetten hier daarom gezamenlijk op in. Doel is dat Leeuwarden, ook op de langere termijn, goed moet blijven functioneren als hoofdstad, banenmotor en economisch en cultureel centrum van Fryslân.

Om dit te bereiken hebben het Rijk, Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden een programma van maatregelen opgesteld om de bereikbaarheid van stad en regio te verbeteren én te waarborgen. De plannen geven verbeteringen voor zowel automobilisten, fietsers, voetgangers, openbaar vervoer als scheepvaart. Het gaat om een heel scala aan projecten die uitgevoerd moeten worden. De werkzaamheden tussen de drie partijen worden zorgvuldig op elkaar afgestemd om overlast zoveel mogelijk te beperken.

Tussen de provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden zijn nu concrete financiële afspraken gemaakt over de dekking van het hele programma van projecten, inclusief de vijf RSP-projecten (Drachtsterweg en omgeving, de Haak, Westelijke invalsweg, station Werpsterhoek en de spoorlijn Groningen-Leeuwarden). De financiering van de projecten waarmee in de periode tot 2015 moet worden begonnen is nu rond. De schop kan de grond in, we kunnen beginnen met de uitvoering van de bereikbaarheidsprojecten.

Financiële afspraken
Met deze afspraken is 742 miljoen euro van het programma Bereikbaarheid Leeuwarden gedekt. De gemeente brengt 20% van de benodigde middelen in, de provincie 10% en het rijk de resterende 70%. Dit bedrag is inclusief 285 miljoen voor de Leeuwarder RSP-projecten. De gemeente Leeuwarden betaalt daarvoor de volledige regionale bijdrage ter grootte van 22 miljoen euro. De provincie staat voor de risico's op overschrijding en neemt (het grootste deel) van eventuele efficiencyvoordelen op de RSP projecten. Daarnaast brengt de gemeente 4 miljoen euro in voor het project Traverse Harlingen. Voor de niet-RSP projecten in het programma brengt de gemeente 40,2 miljoen euro in en de provincie 18,7 miljoen euro.