Partij van de Arbeid

'Besluit opvolger F16 pas als alle informatie bekend is

15-04-2009 04:30

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de vervanging van de F16. De PvdA-fractie zal ná ontvangst van alle relevante informatie van de regering geheel zelfstandig besluiten over de aanschaf van een mogelijke opvolger. Van een deal in coalitieverband zoals de Telegraaf eerder berichtte is geen sprake.

Mariëtte Hamer: 'Er is geen akkoord.

De PvdA-fractie heeft bij de toekomstige vervanging van de F16 maar één ding voor ogen: het beste toestel kopen voor de beste prijs. Hamer: 'Dat zijn we aan de belastingbetaler én aan onze manschappen verplicht. Het gaat hier om de grootste militaire aanschaforder ooit, waarmee moeilijke militaire missies moeten worden uitgevoerd en vele miljarden euros gemoeid zullen zijn.'

Deze maand wordt in de Tweede Kamer besloten over een belangrijke stap in dit project. De regering stelt aan de Kamer voor om twee JSF-testtoestellen te kopen, waarmee piloten getraind kunnen worden en verder gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van de JSF. Aan het voorstel ligt een vergelijking ten grondslag tussen de JSF en andere vliegtuigtypen.

Die vergelijking heeft veel vragen opgeroepen die nog niet allen beantwoord zijn. Het wachten is bijvoorbeeld nog op een beoordeling van het aanschafvoorstel door de Rekenkamer. Ook is nog steeds niet bekend wat de precieze prijs van het testtoestel is.

Voordat de PvdA fractie een definitief oordeel kan geven over het voorstel van de regering, wil ze eerst alle benodigde informatie hebben. Het debat vindt op 22 april plaats.