Gemeente Soest

.

Buurtbemiddeling Soest succesvol

15 april

In 2007 is in de gemeente Soest gestart met buurtbemiddeling.

De cijfers van 2008 laten zien dat de tussenkomst van buurtbemiddeling daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt en de onderlinge verhouding tussen buren verbetert.

In dit project, dat gefinancierd wordt door de gemeente, de Alliantie Eemvallei en Portaal, werken verschillende instanties samen om spanningen tussen buren bespreekbaar te maken.

Honden, geluidsoverlast, rotzooi in de tuin; het zijn allerlei dingen waar buurtbewoners zich aan kunnen storen. Komt men er onderling niet uit, dan kan de hulp ingeschakeld worden van buurtbemiddeling.

In Soest wordt buurtbemiddeling uitgevoerd door 14 buurtbemiddelaars, kundige vrijwilligers die allen afkomstig zijn uit de gemeente Soest. Stichting Welzijn Amersfoort verzorgt de begeleiding, training en de coördinatie.

De buurtbemiddelaars bemiddelen bij eventuele spanningen tussen bewoners, hebben een onafhankelijke positie en zijn daardoor een neutrale gesprekspartner. Samen zoeken zij naar een passende oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Naast de inwoners van de gemeente Soest kunnen de woningcorporaties Portaal en de Alliantie Eemvallei en de politie ook het initiatief nemen om buurtbemiddeling in te schakelen.

In de periode van januari tot en met december 2008 ontving buurtbemiddeling 80 aanmeldingen, wat in 52 gevallen daadwerkelijk leidde tot een intakegesprek met de aanmelder.

Dit resulteerde in 22 bemiddelingsgesprekken, waarvan er 20 succesvol afgerond werden en waarbij de partijen met elkaar afspraken maakten om de situatie te verbeteren. In 11 situaties werd door tussenkomst van buurtbemiddeling door de partijen zelf een oplossing gezocht.

Ook dit jaar kunnen inwoners van Soest buurtbemiddeling inschakelen.

De coördinator, Marjolein Dekkers is elke woensdagochtend van 9.00-12.00 uur aanwezig in het gemeentehuis van Soest en telefonisch bereikbaar op (033) 479 9930.

Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht.