Glastuinbouw zet volgende stap naar klimaatneutraal

15/04/2009 16:51

Productschap Tuinbouw

Klimaatneutraal telen is voor de glastuinbouw weer een stap dichterbij. In Bleiswijk staan drie veelbelovende kasconcepten die meer duurzame energie kunnen opleveren dan aan fossiele energie voor de teelt nodig is. Vandaag opende LNV-minister Gerda Verburg drie prototypes van de 'energieproducerende kas'.

De prototypes zijn het resultaat van een wereldwijd uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Van 42 inzendingen beoordeelde een jury onder leiding van oud-premier Lubbers deze als meest kansrijk. De Sunergiekas combineert bewezen technieken tot een vernieuwend systeem. De ZonWindKas bevat een lamellenscherm waarmee de kas zonnestraling absorbeert en omzet in warm water. De Flowdeckkas heeft een dubbelwandig kasdek waar water doorheen stroomt. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een aquifer voor gebruik in de winter.

De kassen staan op het Innovatie- en Democentrum Kas als Energiebron. Het IDC is een initiatief van en medegefinancierd door Kas als Energiebron, het energietransitieprogramma voor de glastuinbouw. Het IDC test en demonstreert nieuwe concepten voor de energiehuishouding in kassen. Het draait om het minimaliseren van het (fossiele) energieverbruik en het oogsten van energie van duurzame bronnen als zon en wind.

De glastuinbouw ontwikkelt energiesystemen en -concepten met als ambitie om in 2020 in nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal en economisch rendabel te telen. Ondernemers werken daarbij nauw samen met overheden, brancheorganisaties, kennisinstellingen en toeleveranciers. "Het is uiterst belangrijk minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Niet alleen om klimaatdoelen te halen, maar ook om te overleven", stelde Nico van Ruiten, voorzitter van de stuurgroep Kas als Energiebron en van LTO Glaskracht Nederland.

Verburg roemde de innovatie van de glastuinbouw: "De sector ging voortvarend aan de slag om minder fossiele brandstoffen als olie en gas te gebruiken. Dat is nodig omdat gas en olie opraken, we minder CO2 uit moeten stoten om de klimaatverandering te remmen én voor de telers om minder afhankelijk te zijn van gas en de fluctuerende gasprijzen. Omdat onze gasvelden opraken, worden we afhankelijk van buitenlandse toevoer en prijzen."

Volgens Van Ruiten behoudt én onderstreept de glastuinbouw de vooraanstaande positie in de internationale afzetmarkt en de Nederlandse economie door in ontwikkelingen voorop te lopen. Hij sprak de wens uit dat na een eerder succesvol project in Bergerden de demo's in Bleiswijk netto energie zullen opleveren. Dan zijn energiecombinaties te maken tussen kassen en gebouwde omgeving. Daarbij is de overheid volgens Van Ruiten nodig om verzet van gevestigde belangen en traditioneel denken tegen de duurzame aanpak te breken.

Het Programma Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor aanzienlijke vermindering van CO2-emissie en sterk verminderde afhankelijkheid van fossiele energie voor de glastuinbouw in 2020. LTO Glaskracht Nederland, het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van LNV zijn initiatiefnemers, trekkers en financiers. Meer informatie over het programma, ontwerpwedstrijd en het IDC met de prototypes staat op www.energiek2020.nu.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tuinbouw.nl