Provincie Noord-Holland

Provincie wil breed gedragen plan Eilandspolder

15-4-2009

Gedeputeerde Staten willen een bijdrage leveren aan een nieuw plan voor de Eilandspolder. Dit plan moet dan wel op breed draagvlak kunnen rekenen.

Het plan moet zich verder goed verhouden tot de doelstellingen van het Natura-2000 gebied. Gedeputeerde Staten (GS) willen een financiële bijdrage leveren aan het afwikkelen van de kosten die de Stichting Eilandspolder in het verleden heeft gemaakt.

Met het besluit van Gedeputeerde Staten wordt de impasse rond het stopgezette polderplan doorbroken. Door de natuurorganisaties kan in samenspraak met alle betrokkenen een start worden gemaakt met een breed gedragen nieuw uitvoeringsplan voor het natuurgebied de Eilandspolder.

De provincie is bereid een financiële bijdrage te leveren voor de aanstelling van een onafhankelijke procesbegeleider. Voorwaarde is dat alle betrokken partijen, waaronder de Stichting Open Polders, aangeven constructief aan een nieuw plan mee te willen werken. Momenteel wordt door een externe procesbegeleider gewerkt aan een plan van aanpak waarin dit op korte termijn gestalte moet krijgen.

Geschiedenis
In de stichting Eilandspolder werkten tot begin 2008 Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland samen met de agrariërs aan een verbeterde ontsluiting van het gebied. Doel hiervan was het (agrarisch) beheer van het moeilijk toegankelijke natuurgebied efficiënter te maken, door bijvoorbeeld de aanleg van dammen om de weilanden beter bereikbaar te maken voor de boeren.

Tijdens de uitvoering van het plan ontstond weerstand onder de bevolking en vanuit de stichting Open Polders tegen de aangelegde en in aanleg zijnde dammen, bruggen en paden en tegen de plannen voor de bouw van potstallen. Een eerder door de provincie verstrekte vergunning voor de werken in het kader van de natuurbeschermingswet is ingetrokken omdat de onderbouwing hiervan onvoldoende bleek. Begin 2008 is de uitvoering van het polderplan van de Stichting Eilandspolder stopgezet.

Financiële afwikkeling
Door de stopzetting van het plan werd de stichting Eilandspolder geconfronteerd met schadeposten voor bijvoorbeeld de aannemer wiens werk voortijdig werd beëindigd. Machines en personeel konden niet ingezet worden. Subsidies liepen gevaar omdat werken niet zijn afgerond. De stichting heeft een beroep gedaan op de provincie om schoon schip te kunnen maken met het verleden. De provincie is bereid bij te dragen in de helft van kosten en betaalt maximaal 237.695.

Afhandeling juridische procedures
Naar aanleiding van de bezwaren van onder meer de Stichting Open Polders tegen de (deels) aangelegde dammen, bruggen en paden hebben Gedeputeerde Staten, op basis van ecologisch onderzoek besloten dat drie dammen verwijderd dienen te worden. Dat moet gebeuren tussen 1 en 31 augustus, direct na het broedseizoen van de weidevogels. De overige werken worden tijdelijk vergund. Het nieuwe uitvoeringsplan moet duidelijkheid geven over de wenselijkheid van deze werken. Vervolgens zullen ze opnieuw beoordeeld moeten worden in het kader van de Natuurbeschermingswet. Het beheerplan Natura 2000 voor de Eilandspolder is hiervoor leidend.

De overige bezwaren tegen onder meer de vervanging van een molen, het uitrijden van drijfmest en het uitbreiden van een veestapel achten Gedeputeerde Staten ongegrond.

Nieuwsredactie