Woonbond


15-04-2009

Afscheid Willem van Leeuwen gaat niet door

Het afscheid van Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen gaat donderdag 16 april niet door. Zowel het symposium als de receptie is gecanceld. Hans Alders, voorzitter van de raad van commissarissen laat in een persverklaring weten dat de actualiteit en de oproepen en aankondigingen om tijdens dat afscheid aandacht te besteden aan de vertrekregeling van Van Leeuwen, 'het karakter van de bijeenkomst daarmee aanmerkelijk zou veranderen en wel zodanig dat de oorspronkelijke bedoeling afscheid nemen van Willem in het geding komt. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Aanleiding voor het cancellen van de afscheidsbijeenkomst is de grote commotie die is ontstaan over de vertrekregeling voor Van Leeuwen. Hij krijgt bij zijn vrijwillige vertrek een bedrag mee van ruim 1 miljoen euro. De Woonbond en de politiek hebben verbijsterd en geschokt gereageerd. Naast de Kamer is ook minister Van der Laan onaangenaam verrast, hoewel hij juridisch gezien geen middelen heeft om de regeling te verbieden. Naar aanleiding van kritische vragen tijdens het vragenuurtje, kondigde minister Van der Laan wel aan om het afscheidssymposium aan te grijpen om de vertrekpremie aan de kaak te stellen.

De Woonbond had afgelopen zaterdag al zeer kritisch gereageerd. Ik vind deze premie onaanvaardbaar en onverantwoord, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping in een persbericht. Het is onbegrijpelijk dat de raad van commissarissen van Aedes, onder voorzitterschap van Alders, een dergelijk bedrag meegeeft aan Van Leeuwen. De gemiddelde huurder moet daar dertig jaar voor werken. De Woonbond is ook onaangenaam verrast over het excessieve salaris van de beoogde opvolger van Van Leeuwen, de Groningse PvdA-gedeputeerde Marc Calon. Volgens Alders gaat hij 200.000 euro per jaar verdienen voor een functie van drie dagen per week.
De Woonbond vindt dat alles op alles moet worden gezet om beide regelingen terug te draaien, omdat ze buiten alle proportie zijn en schade toebrengen aan het imago van de corporatiesector.