Gemeente Almere

`Waterstad Plus' inspirerend, ambitieus, evenwichtig en innovatief

15-04-2009

stadhuis `Waterstad Plus' en de elf richtinggevende keuzen die helpen invulling te geven aan deze variant, zijn bijzonder positief ontvangen. Dat blijkt uit een terugblik van het college van Burgemeester en Wethouders op de 2e Week van de Schaalsprong. Gedurende deze week, die plaats vond van 6 tot en met 10 april 2009, hebben 150 inwoners en 50 maatschappelijk partners deelgenomen aan een dialoog over de groei van de stad. Zij bleken het tot op grote hoogte met elkaar eens: de Schaalsprong Almere vormt met name een kwalitatieve opgave, en de integrale variant `Waterstad Plus' biedt antwoord op lokale, regionale én nationale vraagstukken. Een IJmeerverbinding is essentieel, evenals het aantrekken van hoger onderwijs en het creëren van een sterke, eigen economische identiteit. "Het college is blij met de input, én met de grote mate van betrokkenheid", zegt wethouder Adri Duivesteijn. "'Waterstad Plus' blijkt te inspireren. Het besef dat Almere - letterlijk en figuurlijk
- gezien mag worden, wordt steeds groter."

De 2e Week van de Schaalsprong werd georganiseerd om inwoners en maatschappelijk partners te betrekken bij de plannen voor de groei van de stad, die momenteel volop in ontwikkeling zijn. Tijdens een inloopavond, diverse stadsgesprekken en een aantal kleinschalige dialogen is gesproken over de ruimtelijke, economische en sociale aspecten van de Schaalsprong Almere.

Ruimtelijke aspecten
De reacties getuigen van voldoende draagvlak voor `Waterstad Plus'. Volgens inwoners en maatschappelijk partners respecteert deze variant de oorspronkelijke meerkernige opzet van Almere. Positief, vinden zij, en ze adviseren deze ruimtelijke opzet vast te houden en (verder) te versterken. Ook de keuze voor organische stedenbouw en particulier opdrachtgeverschap wordt bevestigd: met deze strategie kiest Almere nadrukkelijk voor partijen die niet vertrekken na oplevering, maar die als eindgebruiker betrokken blijven bij de woning, de wijk en de stad.

`Waterstad Plus' positioneert Almere in het krachtenveld Amsterdam-Almere-Utrecht. Het plan gaat uit van stedelijke ontwikkeling aan de westzijde - een sterke oriëntatie op Amsterdam - en een landelijke ontwikkeling aan de oostzijde. "Het college vindt het prettig dat deze ontwikkelrichting bijval krijgt", zegt Adri Duivesteijn. "Een IJmeerverbinding is inderdaad essentieel; de metropool kan niet optimaal functioneren zonder een snelle verbinding tussen Amsterdam en Almere. De IJmeerlijn is verder van belang voor de ontsluiting van een eventuele buitendijkse locatie, waar in de 2e Week van de Schaalsprong met veel enthousiasme over werd gesproken. Het water wordt - terecht! - beschouwd als een kernkwaliteit, die optimaal moet worden gebruikt. Een combinatie van stedelijkheid en water kan een belangrijke bijdrage leveren aan de identiteit van de stad en de regio."

Een belangrijke kanttekening die inwoners en partners maken, is dat investeringen in de infrastructurele verbinding met de regio Utrecht zouden moeten worden vervroegd, om zo de metropolitane economische en sociale netwerken verder te vervlechten.

Economische aspecten
De inwoners en organisaties onderschrijven het belang van de economische agenda. Sommigen menen dat de realisatie van 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen wellicht belangrijker is dan de bouw van 60.000 nieuwe woningen, en plaatsen vraagtekens bij de realisatie van de economische opgave. De opgave vraagt in ieder geval om voortdurende aandacht, en de mogelijkheid om tijdens de uitvoering van de Schaalsprong Almere bij te kunnen sturen.

Een clusterbenadering wordt breed onderschreven. Door in te zetten op één specifieke branche of sector ontwikkelt Almere een sterke en onderscheidende economische identiteit, De vijf clusters die ambassadeur Wim Meijer heeft geselecteerd, worden in grote lijnen herkend: ICT en media, logistiek en commerce, duurzame gebiedsontwikkeling, de doorgroei van Luchthaven Lelystad en de gezondheidszorg.

Sociale aspecten
De sociale agenda vormt een integraal onderdeel van de Schaalsprong Almere. Onderwijs staat hoog op deze agenda; vrijwel iedereen benoemt de vestiging van hoger of universitair onderwijs als kritische succesfactor. De Schaalsprong Almere biedt unieke kansen om de stad ook op dit terrein te completeren. Er kunnen onderwijsvormen worden aangetrokken die aansluiten op het gekozen economische cluster. Almere als moderne ICT stad bijvoorbeeld, met een onderscheidende en innovatieve ICT opleiding. Het college vindt het cruciaal dat deze kansen worden benut. Kwalitatief hoogstaand onderwijs krijgt een prominente plek in `Waterstad Plus'.

Ook op cultureel gebied moet Almere een breder voorzieningenpakket aanbieden. Inwoners en maatschappelijk partners refereren aan het hosten van de Olympische Spelen, het vestigen van een congrescentrum in Almere, en het burgerinitiatief `Almere Culturele Hoofdstad'; dergelijke initiatieven versterken het imago van de stad.

Wat verder van belang is, is preventieve revitalisatie van het bestaand stedelijk gebied. Almere wil, in coalitie met de huidige en toekomstige bewoners, de bestaande buurten en wijken van binnenuit sterk houden en sterk maken, zodat zij zich voortdurend kunnen vernieuwen. Herstructurering moet leiden tot een gezonde concurrentiepositie ten opzichte van de nieuwe stad.

Almere Principles
Ook over de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere, is uitgebreid gesproken. De Principles - die in intensief overleg met Cradle-to-Cradle grondlegger William McDonough zijn opgesteld - liggen ten grondslag aan álle aspecten van de Schaalsprong. Tijdens de 2e Week van de Schaalsprong is bekeken hoe de Almere Principles in ruimtelijk, sociaal, economisch en ecologisch opzicht kunnen worden verdiept en uitgevoerd. Een punt van zorg dat werd geuit, is dat de Almere Principles interfereren met de vestiging van economische activiteiten in Almere: brengen de Principles extra regelgeving met zich mee?

Gezamenlijke trots
De reacties die inwoners en maatschappelijk partners in de 2e Week van de Schaalsprong hebben gegeven, bevestigen de koers die het college heeft uitgezet. `Waterstad Plus' vormt een antwoord op lokale, regionale en nationale vraagstukken. Almere is - nog niet zo lang geleden - ontstaan om bij te dragen aan het oplossen van de ruimteproblematiek. Ging het toen voornamelijk om een overloop uit Amsterdam, nu staat de gehele Noordvleugel onder druk. Opnieuw wordt Almere gevraagd te groeien, om zo het `oude land' te verlichten. Wethouder Adri Duivesteijn: "Tijdens de 2e Week van de Schaalsprong is gebleken dat het besef dat Almere een antwoord op deze vraag kan - en moet - bieden breed wordt bedragen. Tegelijkertijd is er onbegrip: Almere speelt wél een rol als het gaat om het open houden van het Groene Hart en Waterland, maar er zijn critici die op voorhand bezwaar maken tegen de ontwikkeling van een eigen gezicht van Almere. Het is onbegrijpelijk dat Almere, op termijn een stad met 350.000 inwoners, niet ook zichtbaar en voelbaar een plek in de Noordvleugel in mag gaan nemen. Juíst de Noordvleugel is een goede illustratie dat in de loop der of eeuwen tal van plaatsen een eigen identiteit hebben kunnen ontwikkelen, waar we nu trots op zijn. Inwoners en stakeholders zien niet in dat je ook nú geen kwaliteiten zou kunnen toevoegen, en daarmee betekenis zou kunnen geven aan een eigen identiteit. Het is zelfs een uitdaging om niet alleen met respect naar de geschiedenis te kijken, maar tegelijkertijd zelfbewust genoeg te zijn om vandaag kwaliteiten toe te voegen die in de toekomst de moeite van het beschermen waard zijn."