Veilig Amsterdam


Stadsdeel Osdorp: Onderzoek âveiligheidsgevoelâ bezoeker Osdorpplein

Bij het Osdorpplein


* Stadsdeel Osdorp

* Keurmerk Veilig Ondernemen


15 april 2009

Leerlingen van het Calvijn met Junior college presenteerden begin april de resultaten van hun onderzoek over het âveiligheidsgevoelâ bij de bezoekers op het Osdorpplein. Het onderzoek was gedaan op verzoek van het team Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

De resultaten weken niet bijzonder af van vorig jaar. Marjo Teuling stadsdeelvoorzitter en wethouder Achmed Baâdoud vonden het onderzoek een helder beeld geven en waren ook benieuwd hoe de leerlingen het Osdorpplein zelf hadden ervaren.

De centrummanager Osdorpplein gaf de eerste aanzet tot het contact tussen KVO en de leerlingen van het Calvijn met Junior college. De derdeklassers kregen een duidelijk geformuleerde praktijkopdracht: een passantenonderzoek op het Osdorpplein om het veiligheidsgevoel te meten. Vorig jaar werd het onderzoek ook al uitgevoerd door leerlingen van hetzelfde college.

Op de vraag van wethouder Marjo Teuling of zij het volgende jaar weer wilden doen reageerde het merendeel van de leerlingen positief.

Presentatie onderzoek
De leerlingen presenteerden het onderzoek aan KVO team, dat bestaat uit Marjo Teuling, portefeuillehouder Veiligheid, Achmed Baâdoud, portefeuillehouder Economische Zaken, de politie, het centrummanagement, de brandweer en de ondernemersvereniging Osdorpplein.

Resultaten
De resultaten weken op een paar uitzonderingen na, niet noemenswaardig af van de uitkomsten van vorig jaar. Het onveiligheidsgevoel op het plein was afgenomen met 6%, van 30% naar 24%. Daarbij vindt 53% van de ondervraagden dat er niets verbeterd hoeft te worden. Anderzijds voelde men zich wel vaker onveilig rondom het Osdorpplein en dan vooral op de zaterdagavonden.

Veiligheidsbeleving jongeren
Na de presentatie werd er met de leerlingen gesproken over hoe zij het zelf vonden op en rond het Osdorpplein. Over het algemeen voelden zij zich niet overdreven onveilig, maar konden zij wel een voorstelling maken van de gevoelens van onveiligheid bij bezoekers.

De leerlingen vonden ook dat er meer controle en meer leuke winkels en activiteiten voor jongeren op het plein moesten komen.

Stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling: âIk kan wel een jeugdplek neerzetten, maar daar zitten jullie dan twee dagen in en daarna zitten jullie toch allemaal weer buiten. Dat vind ik heel begrijpelijk. Maar of een voorziening dan de oplossing is, is maar de vraag.â

Conclusie
Om het onveilige gevoel bij bezoekers weg te nemen is er geen kant en klare oplossing. Wel was de conclusie van het dagelijks bestuur dat het voorkomen van daadwerkelijke onveilige situaties absoluut bijdraagt aan een veiliger gevoel van de bezoekers aan het Osdorpplein. Wethouder Achmed Baâdoud: âWe gaan in elk geval weer een aantal zaken aanscherpen op het plein. Beveiliging is daar een onderdeel vanâ.