ICCO alliantie waardeert prikkelende maatregelen Koenders

15/04/2009 18:29

ICCO

Het voornemen van minister Koenders om met prikkelende maatregelen vernieuwing binnen de sector te stimuleren, is positief. Het is echter betreurenswaardig dat bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking nodig zijn als gevolg van de kredietcrisis. Deze crisis is in het Westen veroorzaakt en de armsten zijn daarvan nu de dupe. Dat zegt de ICCO-alliantie (Edukans, ICCO, Kerk in Actie, Oikocredit, Prisma en Sharepeople) in een reactie op de beleidsnotitie die vandaag aan de Kamer werd gepresenteerd.

De ICCO alliantie is positief over het terugbrengen van het aantal gesubsidieerde organisaties in Nederland. Daarmee helpt de minister met het aan banden leggen van de versnippering van de hulpverlening. Door onderlinge samenwerkingsverbanden te stimuleren en te zoeken naar samenwerking met het bedrijfsleven, kan op een vernieuwende wijze worden gewerkt aan een duurzaam functionerende wereldmaatschappij, aldus de alliantie.

Volgens de ICCO-alliantie is het essentieel mensen in ontwikkelingslanden te betrekken bij cruciale beslissingen over hun toekomst. Het streven van de minister naar meer medezeggenschap aan maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden, waardeert de alliantie dan ook zeer.

Het was volgens de lijn der verwachting dat vanwege de economische crisis het budget van de minister afneemt. De ICCO-alliantie stelt echter vragen bij de afweging die de minister heeft gemaakt om de bezuinigingen voor een groot deel af te wentelen op steun aan maatschappelijke organisaties. Tegelijk wil de minister meer direct subsidies verstrekken via ambassades. Steun aan lokale organisaties in ontwikkelingslanden kan op die manier een politieke lading krijgen en wordt afhankelijk van beleidskeuzes van de Nederlandse overheid. De alliantie roept de minister op de expertise over het complexe werkveld in het Zuiden bij maatschappelijke organisaties te laten.

Juist meer kluitjesvoetbal

Het voornemen van de minister om organisaties af te rekenen op de partnerlanden waarin zij werken, zal niet het beoogde effect van meerwaarde hebben, stelt de alliantie. Volgens de minister moet 60% van het werk voortaan gebeuren in landen waarin ook het ministerie werkzaam is. Dit creëert juist het zogenaamde kluitjesvoetbal waar de minister voor waakt, omdat meer organisaties zich zullen concentreren in minder landen. Het is belangrijk dat we juist ook opereren in landen die niet bekend staan als de donor darlings, de vergeten landen, vindt de alliantie.

De ICCO-alliantie vindt het essentieel dat het werk van maatschappelijke organisaties goed wordt geëvalueerd. De sector is voor ontwikkelingssamenwerking is nu al de meest geëvalueerde sector in Nederland. Het opvoeren van het aantal evaluaties op de wijze die de minister voorstelt, betekent dan ook zo'n forse extra investering in tijd, geld en menskracht dat die niet in verhouding staat tot het werk. Evaluaties zouden niet alleen bedoeld moeten zijn om te verantwoorden, maar juist ook om te leren, stelt de alliantie.

De ICCO-alliantie vindt het verder niet logisch dat de minister toe wil naar steun aan ontwikkelingsprogramma's die op landenniveau zijn ingevuld. Dit past niet in het huidige tijdsbeeld waarin problemen juist grensoverschrijdend zijn, zoals de conflicten in de Grote Merenregio of de gevolgen van de economische crisis. Het ministerie gaat daarmee in tegen de trend in de sector voor ontwikkelingssamenwerking van meer steun aan regionale en zelfs mondiale programma's.





http://www.icco.nl