Ingezonden persbericht

Bassisschoolleerlingen debatteren in Bronckhorst

In navolging van het succesvolle jeugdraadproject van 2007 start de gemeente Bronckhorst in het schooljaar 2009-2010 een jongerenraad-traject. Dit in de vorm van een debattoernooi bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Alle Bronckhorster basisscholen kunnen hieraan deelnemen.

Professionele training
De gemeente biedt leerkrachten en leerlingen van de deelnemende scholen in september 2009 een training aan door een professionele trainer van het Nederlands Debat Instituut. De voorronde- en finaledebatten zijn in januari en februari 2010 in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis. Het college van b en w en raadsleden worden intensief bij het project betrokken. De gemeente nodigt alle basisscholen van de gemeente Bronckhorst uit om mee te doen. De scholen doen mee op basis van vrijwilligheid en er zijn geen kosten aan verbonden. Scholen kunnen thema's aanleveren die voor jongeren spelen en waarover zij graag in debat gaan. Al tijdens de training komen deze thema's, in de vorm van oefenstellingen, terug.

Voordelen van meedoen
. Leerlingen en leerkrachten worden professioneel getraind om te debatteren door het Nederlands Debat Instituut.
. Debat komt niet in de plaats van-, maar vormt een prima aanvulling op de te behalen kerndoelen voor taalonderwijs.
. Het debat is een prachtige manier om het (verplichte) thema Burgerschap in te vullen binnen het schoolwerkplan. Burgerschap wordt wel omschreven als participatie, democratie en identiteit. Debat vertegenwoordigt ze alle drie.

Meedoen
Basisscholen kunnen zich voor 8 mei a.s. aanmelden bij griffie@bronckhorst.nl.

Hengelo (Gld), 15 april 2009