Ingezonden persbericht

VOORSPOEDIGE OPSTART VOOR HISWA TE WATER 2009

Ruim 300 boten zijn reeds ingeschreven voor de HISWA te water 2009 die van dinsdag 1 tot en met zondag 6 september 2009 plaatsvindt in Marina Seaport IJmuiden. Daarmee ligt er nu al een stevige basis voor de bootshow, die de komende maanden nog verder uitgebouwd gaat worden. Tientallen exposanten grijpen de HISWA te water weer aan als moment om hun primeurs voor het eerst aan het publiek te tonen. De vorig jaar geïntroduceerde Exclusieve Preview staat voor maandagavond 31 augustus op het programma.

Nieuwkomers
Op de huidige deelnemerslijst zijn er diverse nieuwkomers te bespeuren die voor het eerst aan de HISWA te water meedoen of terug zijn van weggeweest. In de categorie motorboten gaat dit onder andere op voor A.E.P. Boatcentre, Marjolein Lengers Marine, Suydersee Boat Import, Triton Nautisch Centrum en X-Craft Performance RIB's. Bij de zeiljachten en catamarans zijn Enmar, Nordship The Netherlands B.V. en Tuned Rigs & Ropes nieuwe namen.
Ook merken van zeiljachten die de afgelopen tijd bij nieuwe importeurs zijn ondergebracht of overgenomen door andere bedrijven, zijn veelal op de HISWA te water aanwezig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de merken Moody (Nova Yachting), Victoire (Yacht Expertease), Dehler (Yacht Expertease) en Sunbeam (Polyarc Yachting).

Primeurs
Dat de jachtbouw ondanks de zware economische tijden niet stilstaat, blijkt uit het grote aantal primeurs dat door exposanten voor de HISWA te water 2009 is aangekondigd. Blikvangers bij de sloepen, sportboten, motorboten en motorkruisers zijn onder andere de volgende schepen:
Four Winns V458 Cruiser, Altena Searocco 1500, Antaris Connery 22, Babro Classic, Blauwe Stad 10.40, Brabant Spaceline Jacht, Bully 40 AC, Saga 385, Brandsma Vlet 900 SP, Bruijs Spiegelkotter 1280 Cabrio,Typhoon 45 coupé, Da Vinci 30, Searay 475 Sundancer, Holterman 60, Intercruiser 28, Interboat 22 Xplorer, iSloep 915, Bavaria 46 SHT, Bavaria 37 Highline, Grand Banks 41, Maril 880 Cabin, Mulder 68 Wheelhouse, Pepper Pilot, Integrity 526 CE, Integrity 346 ES-T, Princess 85 my, Privateer Trawler 60, Rapsody RS 50, Super Lauwersmeer Kotter 470, Delphia 100 Nautica, Vedette 9.30, Vrijon Open Kuip 45, Vrijon Classic 44, Q Fifty 2 en de X-Craft 8.0.
Bij de zeiljachten kunnen de Bavaria 35 Cruiser, Bavaria 55 Cruiser, Maverick 400, C-Yacht 10.50, Ambercat 210, J-97, Bestevaer 49 ST, Grand Soleil 46, Moody 45, Oyster 72, Saffier 23, Winner 12.20 en Victoire 28 als primeurs op de nodige belangstelling van zeilliefhebbers rekenen.

Sterk deelnemersveld
HISWA Multimedia, organisator van de bootshow, toont zich tevreden over de belangstelling voor deelname. "We zouden liegen als we zeggen dat dit geen spannende tijden zijn, maar de lijst die er nu ligt is zowel kwantitatief als kwalitatief boven verwachting", vertelt beursmanager Michèlle Jonker. "In alle segmenten hebben we nu al volop inschrijvingen. We zien wel dat sommige jachtbouwers niet zoals vanouds hun hele range tonen en dat is natuurlijk jammer, maar de diversiteit van de schepen die straks aan de steiger liggen, blijft duidelijk goed gewaarborgd. Van klein tot groot, van polyester tot staal, seriebouw of custom-built, alles is weer gewoon aanwezig en daar zijn we heel blij mee. Verder gaan we de nieuwe lay-out van het beursterrein die vorig jaar gestalte heeft gekregen, dit jaar handhaven. Dat betekent dat ook nu weer een stuk van de Kennemerboulevard, inclusief de lokale ondernemers die daar permanent gehuisvest zijn, bij het beursterrein betrokken wordt. De entree zal op dezelfde plek als vorig jaar te vinden zijn. Vanzelfsprekend zijn we op dit moment ook druk bezig met het uitwerken van activiteiten die op en rond het water plaats gaan vinden. We willen proberen om het aspect beleving nog meer tot zijn recht te laten komen, maar daarin zijn we natuurlijk ook erg afhankelijk van wat in en rond de haven qua ruimte en logistiek haalbaar is. Partners als Volvo, Delta Lloyd en Gaastra zullen hier ook een belangrijke rol in gaan spelen", aldus de beursmanager.

HISWA te water 2009
De HISWA te water vindt plaats in jachthaven Marina Seaport IJmuiden. De bootshow is van dinsdag 1 tot en met zondag 6 september 2009 geopend. Door de week van 11 tot 18 uur en in het weekend van 10 tot 18 uur. Op maandagavond 31 augustus vindt van 18.30 tot 22.30 uur de Exclusieve Preview plaats.
Meer informatie over de HISWA te water 2009 is te vinden op www.hiswa.nl/hiswatewater.

Driebergen, 15 april 2009

Noot aan de redactie/