Ingezonden persbericht

Kwaliteitsmeting gemeente Montfoort benadrukt belang van toekomstvisie en samenwerking

Op verzoek van de Montfoortse gemeenteraad heeft de provincie Utrecht, in samenwerking met de gemeente Montfoort, een bestuurlijke kwaliteitsmeting uitgevoerd. De conclusie van de meting is dat Montfoort veel wil, maar dat nog niet allemaal kan.

Goede communicatie en hoog voorzieningenniveau

Het kwaliteitsrapport spreekt van een gemeente die goed scoort op communicatie met haar inwoners en van een gemeente met een hoog voorzieningenniveau binnen haar gemeentegrenzen.

Aandachtspunten

De aandachtspunten liggen onder meer op het vlak van ambitie en middelen en het politiek bestuurlijke samenspel.

Toekomstvisie

Volgens het kwaliteitsrapport moet Montfoort het willen en kunnen meer met elkaar in balans brengen. Een toekomstvisie is nodig om de vereiste keuzes te kunnen maken. Montfoort is van plan voor de langere termijn een koers uit te zetten. De kwaliteitsmeting is een uitgangspunt voor deze toekomstvisie waarmee het gemeentebestuur keuzes kan maken en daarop kan sturen.

Samenwerking

Uit het kwaliteitsrapport blijkt tevens dat het efficiënter is als de gemeente Montfoort samenwerking zoekt met andere gemeenten.

Hoe is de kwaliteitsmeting uitgevoerd?

Montfoort heeft in een profielschets haar ambities aangegeven. Raadsleden, het college van burgemeester en wethouders, buurgemeenten, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en het gemeentelijk managementteam hebben in debatten gediscussieerd over de capaciteiten van het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie.

Kwaliteitsmeting andere gemeenten

De gemeenten Lopik, Oudewater, IJsselstein en Woerden hebben ook een kwaliteitsmeting uit laten voeren. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de eigen beschrijving van het ambitieniveau. Dit verschilt per gemeente. De rapporten zijn daarom in het geheel niet met elkaar te vergelijken door plussen en minnen op te tellen en daaraan conclusies te verbinden.

Het kwaliteitsrapport van Montfoort komt in de raadsvergadering van 20 april a.s. aan de orde.

Noot voor de redactie/