GroenLinks in de Europese Unie
GroenLinks eist betere bescherming vissenwelzijn

Brussel, 15 april 2009 - Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat vissen pijn kunnen lijden. Dat erkent de Europese Commissie vandaag in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg. GroenLinks is verheugd dat de Commissie dit nu ook in duidelijke bewoordingen erkent en eist dat er nieuwe Europese wetgeving komt om het welzijn van vissen te beschermen.

"Van vissen wordt vaak gezegd dat ze geen pijn kunnen lijden. Onzin. Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat vissen wel degelijk pijn, angst en stress kunnen ervaren. Helaas is daarvan weinig terug te zien in de huidige Europese wetgeving. Het huidige Europese visserijbeleid richt zich vooral op sociaal-economische belangen. De aandacht voor het milieu is mager en het welzijn van de vis is bijna helemaal vergeten", aldus Buitenweg.

Europa doet de laatste jaren steeds meer om het welzijn van dieren te beschermen. GroenLinks zou graag verder en sneller willen gaan, maar we zetten langzaam stapjes vooruit. Helaas begint het er steeds meer op te lijken dat dieren die iets minder knuffelbaar zijn, automatisch ook op minder of geen bescherming hoeven te rekenen. De Europese Commissie heeft Buitenweg nu beloofd te kijken of nieuwe wetgeving nodig is om het welzijn van vissen te beschermen.

Buitenweg: "Dat biedt een hele welkome opening. Toch is het ook frustrerend. Als je erkent dat vissen pijn kunnen lijden, dan is het toch duidelijk dat we de meest diervriendelijke methodes voor de vangst en doding verplicht moeten stellen? We hebben ook veel meer onderzoek nodig om dodings- en bedwelmingsmethodes te ontwikkelen die zo min mogelijk leed veroorzaken. Als vissen konden gillen, dan waren die maatregelen vast al lang genomen."

Het doden van vissen gebeurt nog steeds op een gruwelijke manier. Bij kabeljauwen en wijting duurt het soms wel een uur voordat ze overlijden als ze op het droge liggen. Zij sterven een langzame, pijnlijke verstikkingsdood. Maar ook worden vissen vaak leven opengesneden om organen en bloed te verwijderen. Een schol bijvoorbeeld kan dan nog 50 minuten in leven blijven terwijl deze voelt hoe de organen verwijderd worden.