Provincie Overijssel
Besluitenlijst GS Overijssel 14 april 2009

Onderwerp: Bezwaar besluit Ministerie Jeugd & Gezin projectsubsidie professionalisering (training & ontwikkeling) (GM-beslissing
d.d. 8-4-2009)
Kenmerk: 2009/0056736

Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft een vaststelling projectuitkering van het Ministerie Jeugd & Gezin ontvangen. De subsidie is op nihil vastgesteld, omdat het project niet binnen de gestelde periode zou zijn uitgevoerd. GS dient een pro-forma bezwaar in. Het inhoudelijke bezwaar zal later verzonden worden. De gronden dienen namelijk nog verder uitgewerkt te worden en nog enkele vragen dienen beantwoord te worden door betrokkenen van het project.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift tegen intrekking vergunning (GM-beslissing d.d. 8-4-2009)
Kenmerk: 2009/0052329

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben een vergunning verleend inzake artikel 19d Natuurbeschermingswet 1998. Hierbij is een procedurefout gemaakt. Om deze fout te herstellen, hebben GS van Gelderland de vergunning ingetrokken. Tegen deze intrekking hebben Maatschap Wullink en de Twee Hagen B.V. bezwaar gemaakt. Door een wetswijziging per 1 februari 2009, zijn thans niet meer Gedeputeerde Staten van Gelderland bevoegd gezag, maar Gedeputeerde Staten van Overijssel. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het bezwaar in behandeling genomen en verklaren de bezwaren ongegrond. Als gevolg daarvan herleeft de vergunningaanvraag. Gedeputeerde Staten van Overijssel zullen op deze aanvraag beslissen.

Onderwerp: Publicatie Cultuur en Ruimte 2007-2008 (GM-beslissing d.d. 8-4-2009)
Kenmerk: 2009/0050822

Het programma Cultuur en Ruimte is eind 2007 met instemming van Provinciale Staten van start gegaan. De provincie Overijssel heeft haar eerste publicatie van het programma Cultuur en Ruimte met een verslag van de activiteiten uit 2007 en 2008 verspreid. In het verslag bevindt zich eveneens een korte weergave van de projecten die wij in 2009 aan het voorbereiden zijn.

Onderwerp: Verlening subsidie in het kader van Plan+ aan Trias, Commujon, Jarabee, Lindenhout en Pactum (GM-beslissing
d.d. 9-4-2009)
Kenmerk: 2009/0054809

Gedeputeerde Staten besluiten extra jeugdzorg in te kopen via Plan + om de wachtlijsten jeugdzorg aan te pakken. Plan+ is de combinatie van het Plan van Formaat en de Versnelling van de meerjaren beleidsprogramma jeugdzorg 2008-2011 'Nieuwe Bezems'. Via deze manier van inkoop wordt geëxperimenteerd met de nieuwe systematiek van 'Trajectfinanciering'.

Onderwerp: Vergadering van de adviescommissie Bestuur, Financiën, E - provincies en werkgeverszaken op 26 maart 2009. (GM-beslissing d.d. 9-4-2009)
Kenmerk: 2009/0050384

Gedeputeerde Staten bepaalde haar standpunten over de in de IPO adviescommissie Bestuur, Financiën, E - provincies en werkgeverszaken (BFEW) op 26 maart 2009 geagendeerde onderwerpen:
- Uitvoering bestuursakkoord;
- Werkgeversinzet CAO-onderhandelingen;
- Evaluatie beloningssysteem;
- Adviesaanvraag Ruddo en schatkistbankieren.

Onderwerp: Verzorgingsplaats aan de N 346 provinciale weg gedeelte grens Gelderland - Hengelo, nabij km 28,8. Onttrekken aan het openbare verkeer. Publicatie en ter inzage legging besluit Provinciale Staten. (GM-beslissing d.d. 9-4-2009)
Kenmerk: 2009/0058650

Gedeputeerde Staten publiceren het besluit van Provinciale Staten van 1 april 2009, PS/2009/137, om de verzorgingsplaats aan de N 346 provinciale weg gedeelte grens Gelderland - Hengelo, nabij km 28,8. te onttrekken aan het openbare verkeer en leggen de desbetreffende stukken ter inzage.

Onderwerp: Verhoging subsidieplafond uitvoeringsmaatregelen soortenbeschermingsplannen. (GM-beslissing d.d. 10-4-2009)
Kenmerk: 2009/0046559

Gedeputeerde Staten hebben besloten het subsidiebedrag dat in 2009 beschikbaar is voor het uitvoeren van maatregelen voor bedreigde soorten met ¤ 30.000,-- te verhogen.

Onderwerp: Beantwoording vragen uit de commissie RWD
(GM-beslissing d.d. 10-4-2009)
Kenmerk: 2009/0052408

In de vergadering van de commissie Ruimte, Water en Duurzaamheid van 18 maart 2009 hebben de heren T. van Dalfsen en C.J. Nietjes in de rondvraag vragen gesteld. Gedeputeerde Staten hebben deze vragen schriftelijk beantwoord.

Onderwerp: Vaststelling van een in 2004 verleende subsidie voor het project 'Voorlichting over genotmiddelen en criminaliteit' van de gemeente Hellendoorn. (GM-beslissing d.d. 14-4-2009)
Kenmerk: 2009/0050945

Gedeputeerde Staten hebben de subsidie voor voorlichting en criminaliteit, een project was van de CSG Reggesteyn, voor de gemeente Hellendoorn vastgesteld op ¤ 4.974,47. De gemeente Hellendoorn subsidieerde hetzelfde bedrag.
Het project heeft opgeleverd, dat alle gebouwen van Reggesteyn rookvrij zijn en dat er ideeën zijn voor het rookvrij maken van het schoolplein. Op schoolfeesten wordt geen alcohol meer geschonken. Ter voorkoming van criminaliteit is er een duidelijke zorgstructuur met contacten met leerplichtambtenaar, politie en andere zorgbieders via het jeugdteam ontstaan. Tot slot is een opvang gerealiseerd voor leerlingen die tijdelijk niet handhaafbaar zijn in een klassituatie met als doel een zo snel mogelijke terugkeer in het reguliere proces te bewerkstelligen.

Onderwerp: Uitwerking initiatiefvoorstel Kwaliteit Overijssels Bestuur
Kenmerk: 2009/0027331

Op verzoek van Provinciale Staten gaan Gedeputeerde Staten samen met de Overijsselse gemeenten bezien of de opgaven waar het Overijsselse bestuur nu en in de toekomst voor staat matchen met de kwaliteit van bestuur. Een van de gezamenlijke opgaven is interbestuurlijk toezicht, gekoppeld aan de nieuwe rolverdeling tussen provincie en gemeenten in het licht van ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld ruimtelijke ordening (Wro) en milieu (Wabo). Met de nieuwe visie op interbestuurlijk toezicht (cie Oosting) wordt beoogd te komen tot een versobering van het toezicht. Daarnaast is deze slag nodig met het oog op de kwaliteit van het openbaar bestuur, namelijk om te komen tot een meer efficiënte en transparante wijze van toezicht. Dit toezicht doet tevens recht aan de dualisering van gemeenten en provincies (inzetten op een optimale werking van horizontale verantwoording). In dit kader gaan GS en VNG afdeling Overijssel een landelijke pilot starten met Zwolle en Dinkelland. In het pilotproject onderzoeken provincie en gemeenten gezamenlijk hoe de omslag kan worden gemaakt.

Onderwerp: Vastgesteld bestemmingsplan "Bedrijvenpark 't Lochter III"; gemeente Hellendoorn
Kenmerk: 2009/0059553

Het bestemmingsplan "Bedrijvenpark 't Lochter III" te Nijverdal, gemeente Hellendoorn, heeft betrekking op de uitbreiding van het reeds bestaande bedrijventerrein 't Lochter en sluit daarop aan de westzijde aan. Daarnaast voorziet het bestemmingsplan in de realisering van een ecologische zone aan de oostzijde van het plangebied en van een ecologische verbinding tussen het Notterveld en het Wierdense Veld.
Tegen het vastgestelde plan zijn bij Gedeputeerde Staten geen bedenkingen ingebracht.

Gedeputeerde Staten hebben besloten om het bestemmingsplan goed te keuren, daarbij overwegende, dat vanwege de nabijheid van het natuurgebied Het Wierdense veld er bij vestiging/uitbreiding van bedrijven alsdan een passende beoordeling moet worden uitgevoerd in het kader van het vergunningenstelsel van de Natuurbeschermingswet.

Onderwerp: Intrekking subsidie mestvergister door Grefte Vastgoed Markelo BV
Kenmerk: 2009/0034206

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het besluit van Grefte Vastgoed Markelo BV om geen gebruik te maken van de toegekende subsidie voor een mestvergistingsinstallatie bij Markelo. Gedeputeerde Staten delen in een reactie aan Grefte mee de intrekking te betreuren en maatregelen te nemen om interpretatieverschillen in vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen. Een van die maatregelen is een aanpassing en verduidelijking van het Reconstructieplan.

Onderwerp: Regiegroep Zwolle Kampen Netwerkstad d.d. 17 april 2009
Kenmerk: 2009/0060673

Gedeputeerde Buursink neemt namens GS deel aan de regiegroep Zwolle Kampen Netwerkstad. Op de agenda staat onder andere de bespreking van het concept jaarverslag, de voortgang van de boegbeelden enn het bespreken van de recente ontwikkelingen in Zwolle Kampen Netwerkstad

Onderwerp: Streekplanafwijkingsprocedure voor bestemmingsplannen "Bedrijvenpark A1" te Deventer, "Broeklanden Zuid" te Hardenberg en art. 19 WRO-procedure voor parkeeraccommodatie Evenementenhal in Hardenberg
Kenmerk: 2009/0060819

Door de provincie is geconstateerd, dat de voorontwerp­bestemmingsplannen "Bedrijvenpark A1" te Deventer, "Broeklanden Zuid" te Hardenberg en de aanvraag voor realisering van een parkeeraccommodatie bij de Evenementenhal in Hardenberg niet geheel passen in het provinciaal beleid, zoals dat is beschreven in het streekplan Overijssel 2000+. Gedeputeerde Staten zijn bereid om voor de genoemde plannen van het streekplan af te wijken. In een brief stellen zij Provinciale Staten in kennis van hun voornemen om voor de genoemde plannen af te wijken van het streekplan.

Onderwerp: Inzet van de regeling rood-voor-rood bij een verplaatsing van een intensieve veehouderij.
Kenmerk: 2009/0052482

Gedeputeerde Staten sturen een brief naar de Werkgroep LOG-Daarlerveen in reactie op vragen van de werkgroep over de mogelijke inzet van het instrument rood-voor-rood door de gemeente Hellendoorn voor de verplaatsing van een intensieve veehouderij naar het LOG Daarlerveen.

Onderwerp: Jaarplan 2009 Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT)
Kenmerk: 2009/0059027

Gedeputeerde Staten hebben ten behoeve van de professionele toeristische ontwikkeling van Overijssel aan het GOBT de prestatiesubsidie 2009 van ¤ 649.722 verleend. Het betreft de uitvoering van de op Overijssel betrekking hebbende onderdelen van het Jaarplan 2009. Met het GOBT is afgesproken dat zij zich vanaf 2009 richt op haar kerntaken kennis, innovatie en bovenregionale producten. In samenwerking met de RBT's (Regionaal Bureau voor Toerisme) zullen in 2009 innovatieve projecten worden ontwikkeld en uitgevoerd. Thema's hierbij zijn wellness, natuur- en plattelandsbeleving, cultuurbeleving en proeven en ruiken. Het GOBT zal ook een bijdrage leveren aan op te stellen Beeldverhalen.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen onttrekking ondertoezichtstelling
Kenmerk: 2009/0053282

Gedeputeerde Staten beantwoorden vragen van de VVD-statenfractie over de onttrekking van gezinnen in Overijssel aan een ondertoezichtstelling door te verhuizen naar het buitenland. Uit informatie van Bureau Jeugdzorg blijkt dat dit in Overijssel slechts sporadisch voorkomt. De samenwerking met het Jugendambt in Duitsland is in voorkomende gevallen goed.

Onderwerp: Uitvoering Europese programma's 2007-2013; financiering Europaloket 2009 als onderdeel van de perspectiefnota.
Kenmerk: 2009/0057491

GS hebben de financiering van het programmateam Europese programma's (Europaloket) voor 2009 vastgesteld. Tevens is besloten om de bedragen voor de periode 2010-2015 te reserveren. Dit zal via de perspectiefnota aan Provinciale Staten worden voorgelegd.



Provincie Overijssel