Partij van de Arbeid
Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de minister van Financiën

over banken die lage rentes niet doorberekenen

1. Kent u het bericht "Bank pikt voordeeltje van de crisis in"?{1}

2. Herinnert u zich uw antwoord op eerdere vragen, waarin u stelt dat 'de consument de afweging {moet} maken of hij voor een variabele rente kiest die over het algemeen lager is dan een vaste rente maar waarbij hij meer risico op een verhoging van de maandlasten loopt, of dat hij kiest voor meer zekerheid en een daarbij behorend hoger vast rentepercentage.' ?{2}

3. Is het waar dat banken heel hoge opslagpercentages rekenen boven op het euribortarief, waardoor de totale rente boven het percentage uitkomt van een vaste hypotheek? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot uw eerder gegeven antwoord dat bij vraag 2 is aangehaald?

4. Is het waar dat banken die geld kort in- en uitlenen vooral de functie van een doorgeefluik vervullen, en dat de intermediërende functie waarbij ze kort geld inlenen en lang uitlenen naar de achtergrond verschuift?

5. Hoe verklaart u het grote verschil tussen de variabele hypotheekrente en de euribor?

6. Is het waar dat banken de hogere fundingkosten waarmee ze geconfronteerd worden buitenproportioneel doorberekenen aan bedrijven en aan mensen met een variabele hypotheekrente, omdat klanten met een vaste hypotheekrente daarvoor niet aangeslagen kunnen worden?

7. Deelt u de mening dat een bank een vaste rente-opslag op de variabele hypotheekrente zou moeten hanteren?

{1} de Volkskrant, 8 april 2009.
{1} Aanhangsel van de handelingen, vergaderjaar 208-2009, nr. 1045.



Partij van de Arbeid