Ingezonden persbericht

ROC ASA in Utrecht leert ondernemen

Kick-off met workshop voor zestig studenten Economie

Deze workshop in de aula van ROC ASA in Utrecht vormde de aftrap van het driejarige programma waarin ROC ASA in Utrecht, de KvK Midden-Nederland en de Utrechtse Ondernemers Academie (UOA) een curriculum ondernemerschap ontwikkelen. Doel is studenten en leraren bewust maken dat het ondernemerschap een optie is net als een baan in loondienst. Tijdens de workshop hebben de deelnemers van ROC ASA een case over digitale pennen uitgewerkt. Het winnende team presenteerde een plan waarbij de pennen gebruikt worden om de loonadministratie van uitzendbureaus te versimpelen en versnellen.

Jan den Hartogh, veelzijdig ondernemer en winnaar Zibb Business Challenge 2007, vertelde hoe het is om ondernemer te zijn. "Als werknemer dacht ik vaak wat een gepruts, dat kan ik beter. Dus dat heb ik toen ook maar gedaan". Zijn bedrijf levert pennen waarmee alles wat je schrijft direct digitaal wordt verwerkt.

Het programma werd feestelijk geopend in aanwezigheid van Michaël Kortbeek (voorzitter KvK Midden-Nederland), Adri van der Wind (voorzitter directie ROC ASA in Utrecht) en Henk Beekers (voorzitter UOA). Michaël Kortbeek is van mening dat "Ondernemers belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de economie. Los daarvan is het ook gewoon een erg leuk beroep".

Slechts één vijfde van de startende ondernemers is door onderwijs voorbereid op het zelfstandig ondernemerschap. "Vaak hoor je dat ondernemen meer een kwestie is van doen dan leren uit boeken. Maar er valt zeker veel over te leren", zo zegt Henk Beekers. Tussen de 5 en 7 procent van de studenten overweegt voor zichzelf te beginnen, maar slechts 3 procent doet dit ook daadwerkelijk. "Wij leiden op voor beroepen in de maatschappij. Het is dan ook belangrijk om op school al aandacht te geven aan de mogelijkheid van zelfstandig ondernemerschap", aldus Adri van der Wind. Het kabinet wil meer aandacht voor ondernemerschap op scholen. Ook onderwijsinstellingen willen dit graag, maar weten het nog moeilijk in de praktijk te brengen.

Daarom slaan KvK, UOA en ROC ASA in Utrecht de handen ineen. In het driejarige curriculum denken studenten na over de vraag wat ondernemerschap is, onderzoeken ze of ze talent hebben voor ondernemerschap en of het een optie is voor hen. De studenten die dat willen worden daadwerkelijk voorbereid op het ondernemerschap. Ook de docenten van ROC ASA leren wat het is om ondernemer te zijn. Op die manier kunnen ze de lessen straks zelf overnemen.