Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Van hallen naar huizen: Groenoord in de verkoop

De sloop van de legendarische Groenoordhallen nadert snel, en daarmee komt ook de bouw van Groenoord steeds dichterbij. Op 25 april aanstaande gaan tijdens een feestelijke manifestatie in Naturalis de eerste 42 woningen van Groenoord in de verkoop: de Waterwoningen. De eerste mijlpaal in dit bijzondere Leidse woonproject.

In de nieuwe stadswijk Groenoord verrijzen 500 woningen in diverse categorieën en prijsklassen. Voor zowel starters als gezinnen en ouderen is in Groenoord een geschikte koop- of huurwoning te vinden. "Daarmee voorziet Groenoord in een dringende behoefte in Leiden, waar dergelijke gevarieerde nieuwbouw voor gezinnen zeldzaam is", aldus Pieter van Woensel, de Leidse wethouder van Ruimtelijke Ordening, Binnenstad en Publiekszaken. Naast woningen worden in het nieuwe gebied kantoren, bedrijven en voorzieningen gerealiseerd.

Groenoord als stadswijk
Projectontwikkelaar Ymere is gespecialiseerd in het herontwikkelen van binnenstedelijke locaties. De combinatie van een stedelijk woonmilieu en voldoende ruimte is daarbij een belangrijke overweging. "Groenoord wordt een stadswijk die naadloos aansluit bij de binnenstad, maar waarin groen en ruimte toch een grote rol spelen", zegt Joop Baars, directeur Projectontwikkeling regio Zuid-Oost van Ymere. "Aan de waterkanten worden knotwilgen en grote elzenbomen geplant. Er is voldoende parkeerruimte en er komen diverse speeltoestellen in de wijk. De bewonerscommissie van de naastgelegen wijk Groenoord krijgt een stem in hoe deze speeltoestellen eruit komen te zien. Ook op die manier integreren we het nieuwe Groenoord in Leiden."

Samenwerking
Groenoord is een samenwerkingsproject van twee ontwikkelaars: PFC2 en Ymere, die zich hebben verenigd in de Groenoord CV. Deze samenwerking is succesvol gebleken. De beide partijen hebben gezamenlijk veel aandacht besteed aan de selectie van de architecten. "We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan", zegt Hans Woerlee van PFC2. "We wilden dat de wijk straks goed in de omgeving past. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar 'de Leidse woning'. We hebben gekeken naar in Leiden veel gebruikte bouwstijlen en kleuren. Pas daarna hebben we geschikte architecten gekozen."

Bijna elke woning uniek
KOW Architecten en Mulleners + Mulleners architecten tekenden voor het ontwerp van de eengezinswoningen. KOW architecten ontwierp de 42 Waterwoningen en 5 bedrijfsunits, die binnenkort als eerste in de verkoop gaan. De Waterwoningen, met een prijs tussen de 350.000 en 500.000 euro, zijn ruime eengezinswoningen aan de gracht en hebben een tuin met terras aan het water, met de mogelijkheid tot het aanmeren van een bootje. KOW zette een gevarieerde serie woningen neer met een grote diversiteit aan gevels. "Daardoor is bijna elke woning uniek", aldus René Buur van KOW Architecten.

'Van denken naar doen'-manifestatie
De verkoop van de 42 Waterwoningen en 5 bedrijfsunits gaat feestelijk van start tijdens de
'Van denken naar doen'-manifestatie op 25 april in Naturalis. Op deze manifestatie is voor geïnteresseerden alle mogelijke informatie te verkrijgen over Groenoord en de Waterwoningen. Diverse deskundigen, van de verkopende makelaars en hypotheekadviseurs tot een interieurstylist, zijn met een stand aanwezig. Bezoekers kunnen bij hen uitgebreid advies inwinnen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Ter herinnering
Natuurlijk wordt niet zomaar voorbijgegaan aan de sloop van de Groenoordhallen, die plaatsvindt voordat de eerste paal voor Groenoord geslagen kan worden. "Vele Leidenaren hebben warme herinneringen aan de Hallen, onder meer door popconcerten van beroemde bands als U2 en Dire Straits en door de befaamde Leidse Snuffelmarkt", zegt wethouder Van Woensel. Daarom geven de gemeente, Groenoord CV en de huidige exploitant van de Hallen een boek uit over de geschiedenis van de Groenoordhallen. Ook in de wijk draagt Groenoord CV zijn steentje bij. Joop Baars van Ymere: "Er komt kunst in de wijk met als thema 'Aandenken aan de Hallen'. Zodat de herinnering aan deze legendarische plek behouden blijft."

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht