Vrije Universiteit Amsterdam

Ontsteking en het acute myocard infarct


* Startdatum: 15-04-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Ontsteking en het acute myocard infarct


* Plaats: Aula


* Spreker: P.A.J. Krijnen


* Promotor: prof.dr. J.W.M. Niessen prof.dr. C.E. Hack


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ontsteking is van belang bij de pathofysiologie (ziekteproces) van zowel aderverkalking (atherosclerose) als het acute myocard infarct (AMI: acuut weefselversterf van een gedeelte van de hartspier). De acties van ontstekingsmediatoren kunnen in grote mate van invloed zijn op de uitkomst van deze ziekten en kunnen zelfs een oorzakelijke factor zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Paul Krijnen.

Bij inductie van AMI (atherosclerose), laat Krijnen zien dat het ontstekingseiwit sPLA2-IIA een destabiliserende rol lijkt te spelen in atherosclerotische vaatvernauwingen (plaques) van kransslagaders die leidden tot AMI. Tevens laat hij bij AMI patiënten ophoping zien van het ontstekingsproduct CML (een AGE) in de kleine intramyocardiale vaten, wat kan duiden op betrokkenheid van deze in het hart gelegen kleine vaten in de pathofysiologie van AMI.

Bij de ontsteking na AMI laat Krijnen de omkeerbaarheid zien van celmembraanveranderingen (flip-flop) in beschadigde hartspiercellen, de mogelijke rol hierbij voor de eiwitten RhoA, ROCK en flippase, en het belang van deze `flip-flop' als aangrijpingspunt voor ontstekingsmediatoren. Hij beschrijft de expressie van zuurstofradicaal producent Nox2 in hartspiercellen en toont aan dat Nox2 een belangrijke schakel is in cardiomyocyt apoptose (gereguleerde celdood). Ook laat Krijnen zien dat het antilichaam IgM, net als het ontstekingseiwit CRP, het complement systeem (systeem van eiwitten dat cellen kan lek maken) kan activeren in het infarcte hart en dus ook een cardiovasculaire risicofactor zou kunnen zijn. Ten slotte toont hij dat remming van ontsteking na AMI, door het toedienen van zowel sPLA2-IIA remmer als het anti-inflammatoire (ontstekingremmend) eiwit clusterine, kan leiden tot een aanzienlijke beperking van hartschade en dus een potentiële behandeling kan worden van AMI.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam