Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 9 april 2009

Respect@School bij 't Hooghe Landt in Amersfoort

Leerlingen en medewerkers op Meridiaan College 't Hooghe Landt, school voor voortgezet onderwijs, hebben zich de afgelopen periode in het onderwerp 'Respect' verdiept. Op woensdag 15 april wordt de tentoonstelling naar aanleiding van het project geopend door burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper.

Een veilige samenleving begint met respect. De basis daarvoor wordt in ieders jeugd gelegd. Daarom heeft de gemeente Amersfoort in het Integraal Veiligheidsprogramma het onderwerp 'Respect' opgenomen, en gezocht naar een onderwijsproject om het thema bij jongeren onder de aandacht te brengen.

In het project draait het om respect voor elkaar en voor volwassenen die in hun werk met jongeren te maken hebben: de docent en medewerker op school, de politieagent op straat en de chauffeur van de bus. Een kerngroep van leerlingen uit alle klassen in de onderbouw werkte vijf dagdelen met begeleiders van het bureau 'Critical Mass' aan een interactieve tentoonstelling over identiteit, beeldvorming, vooroordelen, ruzie en respect.

De tentoonstelling blijft op de school zodat de makers hun medeleerlingen door de tentoonstelling heen kunnen leiden. Op deze manier worden alle leerlingen uit de onderbouw en de bovenbouw bij het project en het thema betrokken. Daarnaast werken de leerlingen aan een update van de gedragscode van de school waaruit blijkt hoe alle betrokkenen in de school, leerlingen én medewerkers, elkaar laten zien respect voor elkaar te hebben.

Het project Respect@School is het concrete resultaat van het thema Respect binnen het Veiligheidsprogramma. Andere onderwijsorganisaties kunnen op basis van de aanpak van 't Hooghe Landt ook met het onderwerp aan de slag.

Noot voor de redactie,