Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 15 april 2009

opening unit traumatologie

MCA

Vanaf 17 april heeft het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) een unit traumatologie. In deze unit kunnen achttien patiënten worden opgevangen die na 48 uur acute zorg op de Acute Opname Afdeling (AOA) nog niet naar huis mogen. Met de clustering van deze patiënten in één unit is het voor traumatologen, chirurgen en orthopeden eenvoudiger om hun patiënten ook na de AOA te blijven controleren.

Patiënten komen na een ongeval via de Spoedeisende Hulp (SEH) voor een chirurgische behandeling bij de traumatoloog, traumachirurg of orthopedisch chirurg. Zodra de patiënt stabiel genoeg is om de SEH te verlaten, wordt hij verplaatst naar de AOA. De AOA biedt echter in principe alleen acute opvang. Voor deze acute opvang staat ongeveer 48 uur. Na deze 48 uur werden patiënten tot voor kort op de verpleegafdelingen chirurgie en orthopedie opgevangen.

Door het clusteren van deze patiënten in deze unit traumatologie kan de zorg voor de patiënt efficiënter worden ingericht. Zo is het niet alleen voor de behandelend specialisten eenvoudiger om bij hun patiënt langs te gaan, ook bieden de verpleegkundigen gespecialiseerde zorg. De unit is ook uitgerust met hulpmiddelen die patiënten nodig hebben bij het herstel na een ongeluk.

Het MCA heeft in het verleden een vergelijkbare afdeling gehad. De verwachting was dat met de komst van de AOA de afdeling traumatologie haar functie voor de opvang van traumapatiënten zou verliezen. Het afgelopen halve jaar heeft duidelijk gemaakt dat het opvangen van patiënten in één aparte unit efficiënter is dan opvang op verschillende verpleegafdelingen.